Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemmaplan inte alltid en fördel

Med 125 startande bilar och DM-tävlingar för tre distrikt är lördagens Noratrofén länets största rallytävling i höst.

Annons

Hela veckan har Patrik Jonsson skruvat för att få sin Volvo startklar.

– Ett stag brast i lördags så bilen gick av vägen och in i sten där jag skrapade upp hela sidan. Det var länge sen jag var tvungen att banka och rikta så mycket på bilen.

Patrik Jonsson vill gärna åka DM på hemmaplan. Men inför start säger han att bilen inte är helt hundra. När han släppte ner den efter allt skruvande upptäckte han att bakaxeln var krokig men han hoppas att den ska hålla in i mål.

Lördagens rallyvägar har han åkt en hel del på genom åren, men det ser han inte enbart som en fördel.

– Det är lätt att man överladdar för att man tror att man kan vägen, har man fel och kommer för fort kan det gå åt skogen, säger Patrik Jonsson.

En annan förare som borde kunna vägarna är örebroaren Ola Strömberg som tävlat för Nora MK sedan 1969. Men han påstår att han har för dåligt vägminne för att ha fördel av hemmaplanen.

– Jag körde mycket rally när jag var yngre och har fem SM-titlar. Efter 20 års uppehåll blev jag så inspirerad av Midnattssolsrallyt och alla lyckliga gubbar där som fått återfall, berättar han.

För två år sedan lånade han en bil och körde en tävling.

– Sambon sa att hon aldrig sett mig så lycklig. Hon peppade mig att börja igen. Men då ville jag att hon skulle åka med, så nu har hon lärt sig noter och brukar sitta bredvid mig på tävling.

Ola Strömberg tävlar i Suzuki cup, en klass för små billiga bilar. Där möter han med sina 63 år och all erfarenhet killar som inte alltid har körkort.

19-åriga tvillingsystrarna Erika och Michelle Söderman från Mora är i början av sin rallykarriär. De har hört pappa berätta om tävlingarna han kört och Erika säger att hon alltid älskat höga farter.

– Hon är den praktiska av oss, det är hon som kör. Jag är mer teoretisk och får vara kartläsare, säger Michelle.

Erika blir aldrig nervös, medan Michelle säger att hon är mer nervös än nånsin efter att ha läst lördagens roadbook.

– Det ser ut att bli mycket skarpa kurvor där jag måste hinna varna Erika och få henne att lyssna.

Systrarnas mål är att ta sig runt, som ensamma c-förare med fyrhjulsdriven bil vinner de klassen om de tar sig i mål.

Fotnot: Totalsegrare i årets Noratrofé blev, liksom i fjol, Eddie Hörbing Laxå MK som med sin Ford Focus WRC i år tog sig igenom de tre specialsträckorna på 19:05,2 minuter.