Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsten får nya kläder

Efter många turer under flera år är det nu bestämt att personalen i hemtjänsten ska få arbetskläder. Men vilka och när är inte riktigt klart.

Annons

Varje kommunal förvaltning får själv bestämma om arbetskläder till olika personalgrupper. På socialförvaltningen har man inte prioriterat kläder åt hemtjänsten, men från personalens sida har man länge påpekat det nödvändiga i att även de ska ha arbetskläder. Anna Hedman skrev hösten 2005 ett medborgarförslag om detta. Hon har jobbat i flera år i hemtjänsten men är nu på Tallåsens äldreboende. Hon är även vice ordförande i fackförbundet Kommunal i Lindesberg.

– Det är jättebra att det äntligen ska bli av nu. De som går hem till de gamla utsätts ju för samma saker och har samma hygienkrav som vi inne på boenden, och vi har arbetskläder.

Måste tvättas ofta

Inom hemtjänsten har man visserligen skyddskläder i form av engångsförkläden och plasthandskar som används vid omläggningar, duschning etcetera. Men de privata kläderna utsätts för saliv, matrester med mera och måste tåla att tvättas varmt och ofta.

Personalen har önskat bland annat västar med stora fickor för att få med sig nycklar, listor och annat. För att få så lågt pris som möjligt görs en upphandling tillsammans med flera andra kommuner i länet. Allt ska göras klart under våren.

Annons