Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemtjänsten skaorganiseras om

Hemtjänsten inom kommunens omsorg ska organiseras om. En vårdtyngdmätning ska ligga till grund för hur den ska se ut.

Då hela omsorgen förändras, när särskilt boende och servicehus tas bort och vård- och omsorgsboende samt trygghetsboende införs, kan trycket mot hemtjänsten också bli ett annat.

– Vi vet inte hur hårt trycket blir. Då andra platser minskas kanske hemtjänsten måste utökas, säger omsorgsnämndens ordförande Ulrika Mellkvist (C).

Det finns ett förslag om att slå samman dagens tre hemtjänstenheter till en enda. Men Mellkvist betonar att det kanske inte alls är möjligt.

– Det kan bli för stort för en enda chef att hantera.

En vårdtyngdmätning pågår som ska ge en bild av hur stora behoven är. Mätningen utgår från vårdtagarna på individnivå. I ett inledande skede är säljaren av mätmetoden med i arbetet och utbildar personalen som sedan ska klara uppgiften själv.

– Vi måste utgå från vetande, inte tyckande. Situationer kan upplevas jobbiga, men vi måste ha konkret kunskap, säger tf förvaltningschef Britt-Marie Strandahl.

Målet är att få en helhetsbild för att kunna bygga upp en på sikt hållbar organisation. När en första bild finns klar ska beslut om hemtjänstens utformning fattas. Alla i personalen ska då söka de olika tjänsterna.

– Vi kommer ha enskilda samtal och önskemål ska givetvis beaktas. Men utgångspunkten är att man är anställd inom Hällefors kommun, säger Mellkvist.

Vårdtyngdsmätningar ska sedan göras kontinuerligt av personalen. Behoven inom omsorgen förändras ständigt och måste uppdateras. Strandahl framhåller också vikten av att få tillförlitlig statistik för att kunna göra olika bedömningar och beräkningar för framtida verksamhet.