Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henke om Ljung: "Vi känner varandra väl" 

ÖSK mot Falkenberg är också tränarduellen mellan två helsingborgare.
– Vi känner varandra väl, säger Henrik Larsson inför mötet på Behrn arena.

Två legendarer i det röda matchstället vars vägar har korsats vid flera tillfällen. Peo Ljung, med totalt 513 matcher i HIF, var redan etablerad i laget när en ung Henrik ”Henke” Larsson tog steget från Högaborg till den stora klubben i stan.

Tillsammans var de med om att 1992 spela upp Helsingborg i allsvenskan efter 24 års frånvaro. Henke spelade också det första året i allsvenskan innan hans karriär utomlands tog fart.

Sedan dröjde det till 2007 innan de kom att samarbeta igen, då var Peo Ljung assisterande tränare i klubben under anfallarens sista år som spelare.

– Visst känner vi varandra väl. Men jag kan nog beskriva honom bättre som spelare än tränare. Han var teknisk högerback och mittfältare med bra spelförståelse. Han serverade mig både en och två passningar jag gjorde mål på, minns Henrik Larsson.

Han vet däremot mycket väl hur det ÖSK som lag uppträder under Peo Ljungs ledning.

– Örebro är duktiga med bollen. Jag vet att Peo förespråkar en passningsinriktad fotboll. Örebro har startat allsvenskan bra och blir givetvis en tuff motståndare, men inte omöjlig.

Faktum är att Falkenberg har ett bra facit mot ÖSK. På tre möten förra säsongen slutade de två matcherna i superettan oavgjort, 1–1, medan hallänningarna vann i cupen på Behrn arena med 1–0. Och denna försäsong blev det ny seger med 2–0 på samma plats.

– Då gjorde vi en stabil insats och två vackra mål. Vi får hoppas den trenden håller i sig, säger Henrik Larsson.

Som spelare gjorde han aldrig någon hemlighet av att han inte uppskattade konstgräs som underlag. Men det var då. I dag består nästan halva allsvenskan av konstgräsmatcher och dagens spelare är uppvuxna med det.

– Vi i Falkenberg har varit på konstgräs hela vintern. De unga spelarna är vana underlaget, det är inte som på den tid jag själv spelade då det var något nytt och annorlunda, säger Henrik Larsson.

Falkenberg kommer till spel utan avstängda Tobias Karlsson och Dan Keat. Men med i truppen finns ett känt ansikte för Örebropubliken. Anfallaren Stefan Rodevåg, som hunnit bli 33 år, gjorde två säsonger på Behrn arena 2007–2008.

– Han har inlett säsongen helt OK. Han är en naturlig målskytt som vet var målet är placerat. Såna växer inte på träd, säger hans tränare.

Som allsvensk nykomling och debutant i högsta serien har Falkenberg fått precis en så tuff start som nästan alla tippade före säsongen. Fyra inspelade poäng, varav endast en seger.

– Vi visste det skulle bli tufft. Det är bara att fortsätta tro på det vi gör. Vi har ändå gjort det ganska bra i många matcher men på den här högre nivån blir man straffad för sina misstag på ett annat sätt än tidigare, säger Henrik Larsson.

– Som jag ser det är det lite orutin som gjort att vi inte fått fler poäng än. Men vi har inte tappat tron och vi lär oss hela tiden. Jag tycker vi börjat växa in i tempot, nu får vi bara hoppas poängen börjar ramla in också.