Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Herregud, för någon månad sedan hade jag inte trott jag skulle vara på gränsen till poäng i Tour de ski ..."

31:a är kanske den mest otacksamma positionen i världscupen i längdskidor.
Men Axel Ekström deppade inte efter att ha missat poäng med minsta möjliga marginal i tisdagens etapp av Tour de ski – och i sammandraget klättrade Garphytteåkaren nio placeringar.

Annons

Sergej Ustiugo spurtade ned Martin Johnsrud Sundby för tredje raka etappsegern i inledningen av Tour de ski. Axel Ekström, infälld, var en placering från världscuppoäng, på 31:a plats.

Ryske Sergej Ustiugov var återigen obeveklig och spurtade ned Martin Johnsrud Sundby för tredje raka etappsegern när Tour de ski på tisdagen fortsatte med ett 20 kilometer långt skiathlonlopp i klassisk stil i tyska Oberstdorf.

Drygt 1,5 mintuer där bakom gick Axel Ekström, 21, från Garphyttan sin alldeles egna kamp – om 30:e-platsen som ger den sista världscuppoängen.

Men i stället för karriärens andra poänggivande världscuplopp – det första gjorde han i tremilen i Davos i början av december – slutade Ekström på 31:a plats, och blev utan poäng.

– Men herregud, för någon månad sedan hade jag inte trott att jag skulle vara på gränsen till poäng i Tour de ski, säger Ekström förvisso fick plats i utvecklingslandslaget i somras men som förra vintern aldrig var nära en plats i det svenska världscuplaget och som haft en fantastisk utvecklingskurva de senaste månaderna.

– Och även om det är väldigt nära med en placering så hade jag ändå X antal sekunder fram, tillägger han.

LÄS MER: Axel Ekström om tuffa utgångsläget: "Stod i sitt led och väntade på att få åka"

Så var det. Till italinearen Giandomenico Salvadori på den sista poängplatsen hade Ekström nästan 30 sekunder. Och bak till ryssen Emil Vokuev på 32:a var det mer än tio sekunder. Och i det där vakumet hann Ekström tillbringa rätt mycket tid.

Garphytteåkaren gjorde en mycket stark klassisk del i skiathlonloppet och kom ut ur skidbytet efter tio kilometer som 28:a i den då 34 man stora tätgruppen.

Men redan i den långa backen på det första av de fyra 2,5-kilometersvarven i fristil tvingades Ekström släppa en liten lucka till klungan, och den växte sedan succesivt.

– Den klassiska delen gick riktigt bra, då kändes jag mig riktigt bra och hade väldigt bra skidor. Jag hängde med hyfsat, även om jag fick släppa till och från på den rätt tuffa banan så kom jag ikapp igen, säger Ekström.

– Men efter skidbytet kände jag nästan direkt att det var tungt i låren. Jag fick släppa och hamnade i ett ingenmansland. Jag hade ganska långt både framåt och bakåt, och det var bara att försöka hlla uppe ett gott tempo. Det var en liten tråkig situation, men det var bara att försöka gneta på.

Gick du, med facit i hand, för hårt på den klassiska delen?

– Nej, jag tycker ändå inte det. Man måste testa, och det var inte så att jag dödskörde, det kändes bra just då. Det är riktigt branta backar på banan, och det är lätt att gå sig stum i dem, men jag tycker inte att jag gjorde det. Att det blev sådär på fristilsdelen ... Det är sånt som händer. Jag är nöjd, jag gjorde ändå ett bra lopp.

LÄS MER: Ekström om kritiserade Tour de ski-banan: "Kommer säkert bli tajt ..."

Och även om 31:a-platsen inte gav några världscuppoäng i dag förde den upp Ekström från 48:e till 39:e placering totalt i touren, 5.40 bakom Ustiugov men bara 1.28 från 30:e-platsen som ger världscuppoäng på toppen av Alpe Cermis på söndag. Redan i morgon, onsdag, väntar en jaktstart på tourens totalresultat, över 15 kilometer i fristil, på samma banor i Oberstdorf.

Men det är bara de 21 bästa åkarna, som är inom 3.12 bakom Ustiugov, som får köra "riktig" jaktstart. Övriga 34 åkare som är kvar i touren går ut i en så kallad vågstart, startar samtidigt 3.15 bakom den ryske ledaren. Det innebär för Ekströms del att han inte kan ge sig ut på en renodlad jakt efter Salvadori på 30:e-platsen – utan i stället måste köra ifrån italienaren med de där 1.28 som skiljer för att gå om i totalen. Något som gör uppgiften tuffare?

– Det är svårt att säga. Jag tänker nog mer att mycket handlar om hur kroppen känns dagen efter ett så här tufft lopp. Det är nu, när man fått några lopp i kroppen, som touråkandet visar sig på riktigt. Jag tänker att det viktiga i morgon är att försöka få en vettig placering i den där vågstartsklungan utan att behöva kriga alltför mycket, säger Ekström.

LÄS NA:S STORA REPORTAGE INFÖR TOUR DE SKI: Ekström om hemligheten bakom genombrottet: "Viktigt att hitta ro i tillvaron"

I täten är Sundby 30 sekunder bakom Ustiugov, och kanadensaren Alex Harvey på tredjeplatsen 1.09 efter. Marcus Hellner är bäste svensk på femte plats, 1.43 bakom, och Jens Burman är 18:e, 2.48 efter. 26:an Daniel Rickardsson, 29:an Viktor Thorn – som blev 26:a på onsdagen och tog karriärens första världscuppoäng – startar liksom 39:e-placerade Ekström och 53:an Anton Lindblad i vågstarten.

Touren avslutas med tre etapper i Italien fredag–söndag.

Annons