Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hiphopens egen Cornelis

Annons

Han har just kastat skjortan och nu, svettig, lyrisk och berusad av stämningen, dansar han glatt till takten av musiken. Timbuktus energi på scenen är verkligen imponerade, men det är inte Timbuktu jag beskriver, utan den 50-årige mannen som dansar framför mig i publiken. Han med tunt hår, ölkagge och mjukisbyxa. Publiken på konserten är verkligen blandad, unga, gamla, med helt olika stilar och uttryck.

Innan Timbuktu-konserten tänkte jag mig att hans publik till största delen skulle bestå av ungdomar i min egen ålder. Men väl på plats i Conventum insåg jag att mina förutfattade meningar om hiphoppublik inte alls tycktes stämma, i varje fall vad beträffade Timbuktu.

Många människor lockas av Timbuktus musik och den sköna stämningen som infinner sig under hans spelningar. Jason bjuder på sig själv och genom hans avslappnade och softa approach gör han det legitimt också för publiken att släppa loss.

Han hoppar runt på scenen tillsammans med sin dragspelslirande ”sidekick”, från storbandet ” Damn”, vars danssteg ser ut att vara tagna direkt ur en koreografi av Mora Träsk.

Och även om du är 50 bast iklädd mjukisbyxa, och fortfarande vill dansa som om denna dag var din sista, är det helt okej.

Timbuktu sjunger om sådant som engagerar, politik och händelser som människor känner igen sig i, oavsett ålder. Därför lockar han också en bred publik.

Man får något mer än uttjatade mjukporrtexter som ofta levereras via popmusiken.

Och misstolka mig rätt! Jag gillar pop. Men om du lyssnar till texterna i låtar som KKV:s ”När jag går ner”, Eric Amarillos ”Vill du ligga med mig då” eller Caoticos ft. Tove Styrkes ”Fuck my brains out” så känns innehållet rätt platt.

På det planet har Timbuktu något extra att erbjuda. Han fungera som en modern trubadur och han har något att säga.

Timbuktu är som en hiphopens Cornelis Vreeswijk. Musikbranschen skulle behöva fler sådana som han!

Mer läsning

Annons