Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historien om Mikael

Annons

På 90-talet svängde det om Mikaelskolan i Örebro. Musikprofilen lockade elever från hela kommunen. I dag är situationen den omvända. Föräldrar och barn i grannskapets villakvarter väljer bort skolan. Kvar blir eleverna från de omkringliggande områdena med hyreshus. Få elever på Mikaelskolan har i dag helsvensk bakgrund.

Skolan är lokalsamhällets främsta mötesplats. Elever går i skolan för att lära. De skolas också till medborgare. I den ideala skolan möts barn från olika hemförhållanden och bakgrund. Varje elev har här en chans att se likheter och olikheter i skolkamraterna, som individer, och inte ett främmande, ansiktslöst kollektiv.

Örebro är en delad stad. De som tjänar bra bor i renodlade villaområden, de som inte har goda inkomster bor i hyreshusområden. Den delade staden märks tydligt i skolorna. I Vivallaskolan, Brickebackens skola och nu Mikaelskolan går nästa bara elever från hyreshusområdena.

Det fria skolvalet har förstärkt utvecklingen. En elev kan ansöka om att få börja i vilken skola som helst och allt fler gör så. På så sätt finns elever från Vivalla i Lundbyskolan och elever från Hjärsta på Engelska skolan. En del väljer kommunala skolor, en del friskolor.

Den framgångsrika musikprofilen på Mikaelskolan stötte på motstånd från det dåvarande socialdemokratiska styret i Örebro. Följden blev Karl Johans skola, en friskola. På så vis var Socialdemokraterna i Örebro med och skyndade på den utveckling som borgerliga partier drev av ideologiska skäl.

Möjligheten att välja skola för varje enskild elev och föräldrar är en frihet, men en förvirrande frihet. Summan av alla skolval får också konsekvenser som är omöjliga att överblicka och påverka för den enskilde.

Så länge Örebro är en segregerad stad så är det fria skolvalet en möjlighet att motverka social isolering för barn från alla sorters hem. Det tar ju så oändligt lång tid att bygga nytt och kanske riva.

Det bästa vore en skolstad mitt i Örebro, ett vidsträckt grundskolecampus där alla stans elever samlas och möts. Tyvärr inte särskilt realistiskt.

Under tiden måste alla elever och föräldrar få stöd och uppmuntran att välja aktivt. Finns ett fritt skolval så är det till för alla.