Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historisk glömska hos SD – och på ledarsidorna

”Ett hån att påstå att VPK stod upp för demokratin” skriver Jimmie Åkesson på AB debatt och NA, DN och AB stödjer SD:s anklagelser på ledarsidorna. De glömmer totalt att M samtidigt var för Apartheidsystemet, USA krigade i Vietnam, Pinochet mördade Allende och att det avstaliniserade Sovjet var den enda som helhjärtat stödde de terrorist förklarade befrielserörelser mot kolonialmakterna. Att USA efter 60 år fortfarande bestraffar det kubanska folket med bojkott i strid med årliga FN deklarationer.

De glömmer totalt att det var Sovjetarmén som besegrade Hitlers Tyskland i Europa även om de västliga allierade hjälpte till. Att alla europeiska kolonialstater inledde långvariga blodiga kolonialkrig för att återställa den gamla ordningen i världen. I mitt hemland var det bara kommunistpartiet som uppmanade till vapenvägran. Att det var Mccarthy-USA som startade det kalla kriget.

Nog finns det fler partier som med dagens ögon kan se tillbaka på stöd till diktaturer, kolonialmakter, statskupper och diktatoriska styrelse former

Så vitt jag vet agerade VPK stödparti åt alla S-regeringar och deras enda hot mot demokratin i Sverige bestod i Riksdagsmotioner för att sluta med spionage uppdrag mot Sovjet i NATO:s tjänst. Varken studentupproret 68 eller den Vilda Strejk Vågen senare kom till på deras initiativ.

Nog finns det fler partier som med dagens ögon kan se tillbaka på stöd till diktaturer, kolonialmakter, statskupper och diktatoriska styrelse former. För att inte tala om dagens partier som kritiserade vår utrikesminister när hon konstaterade diktaturen Saudiarabiens medeltida styrelseskick.

Jag är fortfarande klassad som en risk för rikets säkerhet på grund av mitt arbete för terroristklassade befrielserörelser på 70-talet och kurdernas kamp för likaberättigande i sina fyra hemländer.

Kick Leijnse

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel