Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiskt prisad för bakbok

Lokalhistoriska sällskapets styrelse har beslutat att dela ut 2010 års pris till Sofia Sundström för berömligt lokalhistoriskt arbete.

Annons

Priset är på 3 000 kronor och så här lyder motiveringen från sällskapet: Sofia Sundström har genom att dokumentera tidigare kvinnogenerationers bröd- och kakbak gjort en värdefull kulturell insats. Hon har samlat in ett stort antal recept från Västernärke. Hon och hennes familj har sedan provbakat alla recept. Resultatet har dokumenterats med fotografier och som slutresultat har hon 2008 givit ut en fin liten bok: Vad man bakade i Lekeberg när mormor var ung.

Bjöd in allmänhetenAllmänheten bjöds även in till Kräcklinge bygdegård för att kunna avsmaka de kak- och brödrecept som samlats in och bakats. Boken har redan tryckts i en andra upplaga och visar därmed att det finns en efterfrågan på traditionella kak- och brödrecept. Sofia Sundström har också i sitt insamlingsarbete aktiverat ett stort antal personer i projektet och har genom sitt arbete uppmärksammat en väsentlig del av 1900-talets genuina kvinnokultur i Västernärke menar Lokalhistoriska sällskapet.