Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälmarens vatten för dåligt – inte en lösning när Örebro har vattenbrist

Artikel 22 av 92
Vattenbristen i Örebro 2016-17
Visa alla artiklar

Kvaliteten på vattnet i Hemfjärden och Mellanfjärden är för dålig för att det vattnet ska kunna renas till dricksvatten när Örebros vanliga vattenreserver är så låga.

Annons

– Det är en av anledningarna till att Hjälmaren inte är aktuell som vattenreserv för Örebro, säger Peder Eriksson, chef för länsstyrelsens enhet för vatten och naturmiljö.

Rävgången vid Hemfjärden, med lågt vattenstånd i oktober i år.  Att ta vatten ur Hjälmaren är inget alternativ när det är vattenbrist i Örebro kommuns magasin. Hjälmarens vatten har för dålig kvalitet.

Läs också: Vattenproverna från Hjälmaren förbryllar – ett bakslag i arbetet för att få en renare sjö

Varför tar inte Örebro kommun vatten från Hjälmaren – Sveriges fjärde största sjö – när det nu är brist på vatten? Flera av NA:s läsare har kontaktat oss med den frågan, och vi har frågat länsstyrelsen, tillsynsmyndighet över kommunernas vattenförsörjning, varför Hjälmaren inte används.

– Hjälmaren är grund, vattnet i Hemfjärden och Mellanfjärden har inte den kyla man vill ha, algblomningen är omfattande och vattnet innehåller även andra ämnen som gör att det inte är ett bra alternativ för kommunalt dricksvatten, säger Peder Eriksson på länsstyrelsen.

– Men det är inte heller någon lösning på vattenbristen i vattendragen uppströms Svartån och i Svartån eftersom det är Svartåns vatten som rinner ut i Hjälmaren. Det skulle bara bli en kostsam omväg för att ta upp samma vatten längre bort, fortsätter Peder Eriksson.

Flödet i Svartån är dessutom större. Flödet i Hjälmaren är inte stort, den grunda Hemfjärden och Mellanfjärden skulle påverkas kraftigt om så mycket vatten skulle tas där som tas ur ån, enligt Peder Eriksson.

Läs också: Vattenproverna från Hjälmaren förbryllar – ett bakslag i arbetet för att få en renare sjö

Annons