Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälp rökarna – höj priset på cigaretter!

Tobaksrökning är den största förebyggbara orsaken till sjukdomar och död i Sverige. Ungefär 6 500 personer dör varje år av rökning.

Livslång tobaksrökning leder i genomsnitt till cirka tio förlorade levnadsår jämfört med den som aldrig rökt.

För det första har man två till sex gånger högre risk att få en dödlig sjukdom. Det är flera gånger högre risk att drabbas av lungcancer.

För det andra ger rökning nedsatt lukt- och smaksinne, ökad tendens till rynkor och personer med diabetes som röker får lättare njurskador.

För det tredje: Barn till föräldrar som röker har lägre födelsevikt, får oftare luftvägsinfektioner och sämre lungfunktion. Jag tycker jag att man borde höja priset för cigaretter för att kunna hjälpa de som har svårt att sluta röka själva.

En rapport visar att rökningen kostar samhället 31 miljarder kronor per år. Är det inte sjukt mycket? Samhället har ett ansvar för det här för att nu för tiden är det bara yngre och yngre ungdomar som har börjat röka.

Slutligen kan det för en rökar vara ett ett stort framsteg i livet att sluta röka. Det är svårt att motstå frestelserna men med stark vilja och en bra en plan kan man underlätta vägen till ett lyckat rökstopp.

”En örebroare”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel