Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälp till mot våld i parrelationer

Hur kommer det sig att vissa män anser sig att ha rätten att på något vis misshandla sin partner?

Själva tanken med parrelationen är ju en relation där man visar ömsesidig aktning för varandra, vill lyfta fram den vackraste bilden av den man älskar, vill finnas för varandra i lust och nöd. En gemenskap där man accepterar gränser, ger varandra glädje, låter varandra utvecklas i en bärande relation. Som ska vara små öar av trygga baser som hjälper oss att bygga ett bra samhälle.

I vårt arbete på Kvinnohuset i Örebro upphör vi aldrig att förvånas över hur många olika sätt det finns att kränka en människa på ...

Hur är det möjligt att detta kan utvecklas till en relation där mannen kontroller och isolerar sin partner? Där man nedvärderar och kränker, agerar fysiskt genom att knuffa, slå, ta strypgrepp, inte få ha kontroll över sin egen ekonomi eller mobil, där favoritklänningen blir sönderriven, där du har inte rätt att säga nej till sex, där maten man lagar inte blir godkänd, där man låter barn stå och titta på när pappa slår mamma.

Ja, listan kan bli lång. I vårt arbete på Kvinnohuset i Örebro upphör vi aldrig att förvånas över hur många olika sätt det finns att kränka en människa på när det gäller fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt och materiellt våld.

Vart har det mänskliga i människan tagit vägen? Att visa kärlek och respekt för varandra.

Men vi behöver din hjälp. I din familj, i ditt grannskap, bland dina vänner, på din arbetsplats, i din förening, i dina fritidsaktiviteter.

Vi som finns med i Kvinnohusets verksamhet; anställda, styrelse, volontärer och medlemmar kommer aldrig ge upp hoppet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Vi har arbetat på sedan 1979 och tänker hålla på så länge det behövs och vi har ekonomi för vår verksamhet.

Men vi behöver din hjälp. I din familj, i ditt grannskap, bland dina vänner, på din arbetsplats, i din förening, i dina fritidsaktiviteter. Vi behöver dina ögon och öron för att upptäcka kvinnor som lever med någon slags våld från sin partner. Nån som vågar se och fråga och agera. Vi behöver dina ögon och öron för att uppmärksamma och påtala ett felaktigt sätt att behandla sin partner på.

För dig som man finns det i Örebro olika former av samtalsstöd för dig som är man och vill förändra ditt beteende:

Tveka inte. Du vinner på det personligen, din partner, dina barn, hela samhället vinner på det. Det går att förändras om viljan och insikten finns.

För dig som kvinna som känner igen dig i vår berättelse om att bli utsatt för någon slags våld:

Tveka inte. Vi på Kvinnohuset finns till för dig. Du har allt att vinna. Det går att leva ett liv utan förtryck.

I FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor definieras våld mot kvinnor så här:

Varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande för kvinnor, samt hot om sådana handlingar, tvång eller godtyckligt frihetsberövande, vare sig det sker i det offentliga eller privata livet.

Visst vore det fantastiskt att Sverige kunde bli ett land där mänskliga rättigheter följs.

För Kvinnohuset i Örebro

Gunilla Sandlund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel