Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Hjälp ungdomarna att bli målinriktade”

Det talas droger, och det skrattas högt i bänkraderna. Båda delarna är möjliga, eftersom det trots humorn aldrig finns någon tvekan om det råa allvaret i föreläsningen.

Alexander Breeze knarkade kort och intensivt i två år. Några återfall har han inte haft tid med eftersom han vid sidan av flera jobb nu reser landet runt som föreläsare för organisationen Droginformation.nu. Som åhörare gäller att ha fullt fokus för att hinna med i svängarna bland Alexanders alla liknelser och målande beskrivna anekdoter från andra jobb som bland annat väktare.

I inledningen listar han de mest lukrativa branscherna för den som sätter en fet vinst framför moraliska aspekter. Krig toppar listan, följt av droger. Därefter kommer olja, porr och mat.

- Den som säger att marknadsföring inte betyder något har fel. Väldigt starka krafter påverkar. Människan är också korkad i sin jakt på lycka- vi köper cigaretter trots att det står på paketet att det dödar.

Mentalt kan vi bli beroende redan första gången vi provar en drog. Om vi inte kan behärska oss från att äta hela påsen godis trots att vi vet att vi kommer må illa av det och inte kan motstå att ta en pizzaslice trots att vi sa oss inte vara hungriga: hur ska vi då kunna motstå något som ger oss en sån kickeffekt som en drog? Jakten på lycka förenar oss alla.

Dessutom har människan en förmåga att glömma det dåliga och endast minnas det bra. Att bara föra antidrogkampanjer är enligt Alexander därför meningslöst.

När det mentala suget övergår till fysiskt beroende, då har personen nått den absoluta botten, som gör att alla gränser trampas över.

– Alkoholen är starkt omdömessänkande. Jag har varit med om regelrätta slagsmål, personrån och mycket mer som aldrig hade inträffat i nyktert tillstånd.

Lika viktigt som självbestämmande är enligt Alexander det egna ansvaret:

– Ingen i dag kan skylla på att de inte visste! Jag är så trött på de som förstör utan att ta ansvar och då också får en massa uppmärksamhet, medan de som befinner sig på den rätta sidan inte alls får samma fokus.

Det är här som Alexander närmar sig sin slutpoäng: att stötta de som gör rätt, för att de som gör fel ska veta om det. Och allra viktigast: att hjälpa ungdomarna bli målinriktade.

– Målinriktade människor knarkar inte ihjäl sig. De kan hamna snett, men de reser sig och kommer igen. Många kändisar som satt sig ner och tänkt igenom sitt missbruk har kommit fram till att deras musik trots allt är viktigare. Med det målet har de tagit sig ur sitt missbruk och fått sina karriärer tillbaka.

Bakom drogföreläsningen stod Nattvandrarna i Hallsberg och Ungdomsgården C2.