Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hobby kan bli olaglig

Nu sprider sig ett uppror runt om i landet. Det handlar om ett förslag från Naturvårdsverket som  kan komma att göra det olagligt att meka med bilen.

- Vi är över en miljon människor som är kopplade till fordonshobbyn, och alla kommer på ett eller annat sätt att drabbas, säger Mats-Einar Jakobsson.

Han har hållit på med bilar i hela sitt liv, och nu har han reagerat på att Naturvårdsverket, i uppdrag av regeringen, lagt fram förslag på hur man kan minska riskerna med miljöhanteringen när det gäller skrotbilar. På bara en månad har han fått över 15 000 medlemmar i sin Facebook-grupp som är en del av det upprop han nu driver.

Naturvårdsverkerts förslag, som nu ligger på remiss hos regeringen, tar bland annat upp att man ska förenkla för kommunerna att ta hand om övergivna bilar som står och skräpar, att man ska kräva auktoriserade bilskrotsföretag och införa en begränsning i hur många bilar man får äga.

- I Sverige är det här ett så litet problem. Det här är EU-direktiv som bygger på hur det ser ut i andra länder, säger Mats-Einar Jakobsson.

- Jag som har hållit på med bilar i hela mitt liv har aldrig hört talas om illegal skrotning. Visst, de försöker komma åt en illegal verksamhet, men hur stor är den i det här landet egentligen? Det hade varit mycket bättre om skrotningspremien kom tillbaka, då tror jag att fler hade skrotat sina bilar.

Som Naturvårdsverkets förslag ser ut i nuläget kan det ställa till problem för alla som gillar att meka med gamla bilar. Om man till exempel har många gamla bilar som man tar reservdelar från och mekar med, som hobby, skulle det kunna bli olagligt med det nya förslaget.

- Det här var absolut inte avsikten med vårat förslag. Avsikten med förslaget är att styra upp det som är tokigt i bilskrotningsbranschen, säger Hans Wrådhe, chef för sektionen avfall och kemikalier på Naturvårdsverket.

Han medger att en del av förslagen kan beröra de som har veteranbilar och att meka som hobby.

- Därför har vi sagt till regeringskansliet att när man tittar på detaljutformningen – ska man kunna göra undantag från vissa regler, så att ens hobby inte blir en olaglig verksamhet, säger han.

- Det här förslaget behöver en grundlig omarbetning, man måste se till så att lagstiftningen inte går att misstolka, säger Mats-Einar Jakobsson.

Han tycker även att det är märkligt att ur miljösynpunkt lagstifta om att alla gamla bilar måste skrotas, när man kan återanvända det gamla istället för att köpa nytt.

- Är det ett sådant samhälle vi vill ha, där alla köper nytt hela tiden? frågar han sig.