Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeyallsvenska bossen ryter ifrån – vill totalförändra svensk hockey: "Det är ett systemfel"

Peter Hermodsson har fått nog.
Moras klubbdirektör är orolig och menar att en förändring måste till inom svensk hockey innan det är för sent.
– Det är ett systemfel i svensk hockey och de enda som kan göra något åt det är SHL själv, säger han till Sportbladet.

Annons

Det har blivit ett av de mest omdebatterade ämnena i svensk hockey senaste åren. Sedan 2014, då kvalserien slängdes i papperskorgen och de ekonomiska kraven höjdes, har diskussionen om stängda ligor ökat kraftigt.

Samtidigt har de ekonomiska skillnaderna blivit allt större mellan hockeyallsvenska och SHL-föreningar.

Något som Peter Hermodsson, Moras klubbdirektör, menar är en oroväckande trend.

– Det är ju inte bra det som händer för svensk hockey i stort, att det är så stora skillnader mellan division ett och hockeyallsvenskan och mellan hockeyallsvenskan och SHL. För svensk hockeys bästa hade det varit mycket bättre om det var mer öppet, så att man kunde gå upp och ner i divisionerna på ett enklare sätt, säger Hermodsson till Sportbladet och efterlyser samtidigt en annan typ av ekonomisk fördelning mellan ligorna.

– Hockeyn i stort skulle må bra av en bättre pengafördelning för det är trots allt bredden som föder spetsen. Det tror jag att alla förstår, men mycket vill ha mer. Det är ett systemfel i svensk hockey och de enda som kan göra något åt det är SHL själva, att förstå att vi måste ta ett helt nytt grepp på svensk hockey. Förbundet verkar ganska lamt när det gäller de här frågorna.

LÄS MER: Spelsuget Tingsryd besegrade Mora – se höjdpunkterna här

I dagsläget får varje SHL-klubb cirka 30 miljoner kronor i ligabidrag varje säsong. I Hockeyallsvenskan hamnar summan på ungefär 1,8 miljoner kronor.

– Det är en gigantisk skillnad. Och det enda som verkar hända när pengarna kommer in i SHL är att spelarlönerna trissas upp, säger Hermodsson som menar att det inte bara Mora som har det tufft ekonomiskt i Hockeyallsvenskan.

– Vi går på den slaka linan som alla andra klubbar i hockeyallsvenskan går på. Går det skitdåligt sportsligt och publiken uteblir så blir det ett minusresultat. Man får jobba dygnet runt för att få det här att snurra. Samtidigt ska man hålla igång en ungdomsverksamhet på trehundra pers och juniorverksamhet på hundra pers. Tittar man på att ligga i superelit på juniorsidan så är det enbart kostnader.

I intervjun med Sportbladet berättar Peter Hermodsson att han hoppas att ledande personer, i olika seriesystem, kan sätta sig ned för att diskutera svensk hockeys välmående. Samtidigt erkänner han att förändringen måste komma från det högsta ledet.

– Det måste till att nån förnuftig person sätter ner foten och säger att, nu måste vi titta på svensk hockey i stort. Vad ska vi göra för att överleva på sikt? Hur ska alla småklubbar i Sverige orka hålla på? Jag vet inte hur många småklubbar i Sverige som har försvunnit i division ett och två på senare tid. Det borde vara en väckarklocka för de som är ansvariga för svensk hockey. Jag tror inte att en SHL-liga på sikt, som är stängd, med väldigt få svenska spelare, är attraktivt.

För dig som är plus-kund: Colliton efter Moraförlusten: "Vi såg inte förberedda ut"

Annons