Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga avgifter hos Lantmäteriet

Annons

Hur tänker Lantmäteriet kring sina extremt höga avgifter? I vår senaste kontakt med denna statliga myndighet tar man ut 1700 kr i timmen för sina tjänster. Denna timkostnad tas även ut när man svarar på mejl.

En lagfart kostar 1,5 procent av köpeskillingen plus en avgift på 825 kronor. En enkel vägförrättning kan kosta mer än 100 000 kronor. Är det rimligt?

Någonstans i bakhuvudet har jag en känsla att statliga myndigheter finns till för att tjäna folket. Och det gör man också med sitt stora forskningsarkiv av drygt en halv miljon kartor, varav de äldsta ritades på 1600-talet. Det tidigare Lantmäteriverket och de 21 lantmäterimyndigheter, i dag Lantmäteriet, har ju till sin uppgift att bland annat tillhandahålla geografisk information, fastställa ortsnamn, ansvara för de geodetiska referenssystemen och ansvara för fastighetsindelningen i Sverige.

Detta är ju en mycket lovvärd och viktig syssla. Att få lite ordning i samhället. Men till vilket pris för Sveriges invånare? Kan man inte göra det billigare? Kanske var det bättre innan den 1 september 2008 när centraliseringen genomfördes? Frågan som osökt kommer är ju, tjänar man folket, eller ska man bara tjäna på folket?

Josef Sjöberg

Fjugesta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel