Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högre hyra för flyktingar var diskriminering

Det var diskriminerande hyressättning att flyktingfamiljen betalade högre hyra än sin svenska granne, fastslår hovrätten och ändrar tingsrättens dom.

Skarets fastigheter ska därför betala ett skadestånd på 30 000 kronor. Bolaget ska även betala rättegångskostnader på 82 095 kronor för motparten, Diskrimineringsombudsmannen (DO).

DO begärde att bolaget betalade 120 000 kronor i skadestånd till familjen. Tingsrättens fokus hamnade dock på om lagen om förbud mot diskriminering var tillämplig i fallet. Flyktingar eller invandrare har inte samma nationella eller etniska ursprung, ras eller hudfärg och därför var inte flyktingskapet eller invandrarskapet i sig en etnisk tillhörighet, sade tingsrätten och ogillade DO:s krav på skadestånd för brott mot diskrimineringslagen.

Hovrätten framhåller att lagen är tillämplig och att den ska ses i ett större sammanhang. Enligt hovrätten har innebörden av begreppet flykting just med etnisk tillhörighet att göra; att någon missgynnas på grund av att denne är flykting innebär att missgynnandet har ett samband med personens etniska tillhörighet. Därmed finns inget hinder att tillämpa diskrimineringslagen i detta fall, fastslår domen.

Hovrätten anser att omständigheterna vid en samlad bedömning talar för att den högre hyran berodde på att familjen var flyktingar. Hovrätten godtar bolagets förklaring att de inte haft för avsikt att kränka familjen utan att det handlade om att få täckning för förväntade kostnader, men att detta likväl har orsakat en diskriminerande hyressättning.