Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre personaltäthet i Kumla kommuns äldrevård

Annons

Kumla och hela Sverige står inför en stor utmaning – i takt med att forskningen gör framsteg ökar medellivslängden bland både kvinnor och män. Enligt SKL (Sveriges kommuner och landsting) kommer andelen människor som blir 75 år eller äldre ha ökat med ungefär 430 000 personer år 2030. Tar man en titt på befolkningspyramiden i Kumla syns det tydligt att vi står inför en minst lika stor utmaning som övriga kommuner då det kommer behövas omfattande åtgärder för att tillfredsställa de äldres behov på ett så bra sätt som möjligt.

I Folkpartiet liberalerna i Kumlas socioekonomiska budget, en budget som innebär att tidiga investeringar lönar sig i längden med satsningar på människan, valde vi därför att göra stora övergripande satsningar på socialförvaltningen.

Ett stort problem har varit låg personaltäthet på kommunens äldreboenden. Enligt berörda leder detta till att personalen bara hinner utföra det grundläggande jobbet och inte till exempel att gå ut på en promenad eller bara ta en fika med någon av de äldre, något jag personligen tror skulle förgylla deras vardag. Den stora stressen som uppstår vid bristen på personal har lett till många sjukskrivningar vilket bryter strukturen och skapar oreda och än mer stress. Socialförvaltningen har dragits med underskott i flera år, hur långt är man beredd att gå? Vi valde därför att avsätta en och en halv miljon kronor riktat mot personal år 2013 och de två åren därpå det dubbla, tre miljoner kronor.

Vi höjde även budgetramen med över fem miljoner kronor utöver den tidigare nämnda summan på en och en halv. Inventarier, personal, kompetensutveckling – det finns stora behov på många ställen. På grund av den kommande volymhöjningen ser vi även vikten av att ett nytt äldreboende byggs. Vi vill därför snarast bygga ett nytt sådant. Detta bygge är någonting vi har kämpat för i flera år och är glada att äntligen Socialdemokraterna även budgeterat för det.

Tyvärr röstades Socialdemokraternas budget för år 2013 igenom, där man förvisso också satsar på ett nytt äldreboende och några små investeringar i verksamheterna. Dock kommer man inte åt huvudproblemet, personaltätheten, och därmed kvarstår den akuta situationen inom äldreomsorgen i Kumla. Vi i Folkpartiet liberalerna i Kumla vill mer än bara anpassa oss efter volymförändringarna – vi vill öka kvalitén för såväl boende som personal. Och det kommer vi fortsätta att arbeta för.

Isac Svanberg16-årig medlem i Foilkpartiet

Kumla

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons