Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högt pris för fritt skolval

Svar  till Karolina Wallström (L) i NA den 28 augusti.

När det gäller vilka personer som väljer skola så är det fakta att resursstarka i högre grad väljer skola åt sina barn vilket gör att dessa hamnar på samma skolor. Det finns också otaliga rapporter som visar hur det fria skolvalet bidrar till segregation och ojämlikhet i skolan.

Oavsett hur hårt Karolina Wallström (L) trycker på sitt tangentbord i koncernägarnas intresse kan hon inte ändra fakta. Läs forskning, lyssna på lärarkåren. Det system vi har i dag har gjort skolan ojämlik och det drabbar främst de barn som har svårt att klara kraven i skolan. Och för oss är det viktigt att inte lämna dem i sticket.

För oss i Vänsterpartiet är det självklart att alla ska känna sig trygga med att den närmaste skolan är bra därför att det är en rättighet.

Som jag skriver i min ursprungliga debatt handlar det om att ge alla barn samma chans. Det ska inte krävas ett val av den enskilda föräldern om barnet får en bra skolgång eller ej. Skolan är för viktig för det. För oss i Vänsterpartiet är det självklart att alla ska känna sig trygga med att den närmaste skolan är bra därför att det är en rättighet.

Det är svårt för liberalerna och Karolina Wallström att ta in att deras vurmande för friskolesystemet och fria skolvalet också kostar pengar. Oerhörda pengar. Skattemedel.

Ett exempel på detta är att lagen om fria skolvalet och friskolesystemet gör det omöjligt för kommunen att planera. Kommunen måste kunna erbjuda alla barn skolgång i en kommunal skola om de önskar, men det gör att om några väljer en fristående står kommunen där med kostnaden utan att få elevpeng för de tomma platserna.

... för liberalerna och Karolina Wallström verkar några få enskilda individers drift att bli rika gå före alla barns rätt till kunskap.

Det är inte kommunen själv som orsakat detta som Karolina Wallström påstår, det är ett system där barns utbildning gjorts till ett affärssystem där vinsten i privata skolföretag får styra.

På samma sätt är kommunen skyldig att stå redo och ta emot elever när en friskola lägger ner sin verksamhet för att eleverna inte genererar tillräcklig avkastning. Den beredskapen måste kommunen ha och betala för, medan friskolorna bara har kostnader för sina faktiska elever.

Ingenstans i min debattartikel skriver jag att det är fel att bli framgångsrik eller för den delen rik på pengar. Men för liberalerna och Karolina Wallström verkar några få enskilda individers drift att bli rika gå före alla barns rätt till kunskap.

Cecilia Lönn Elgstrand

skolpolitisk talesperson Vänsterpartiet Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel