Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höj skatten och lägg ned JN-gymnasiet

Höj skatten med 50 öre, lägg ner JN-gymnasiet och flytta Kulturskolan till Folkets hus. Folkpartiets närmare 20-sidiga budget innehåller en rad förslag till förändringar.

Annons

När Folkpartiet för första gången går fram med en egen budget gör man det med besked. Christina Örnebjär, oppositionsråd och gruppledare för Folkpartiet, berättar att arbetet med den bedrivits i studiecirkelform med ett brett engagemang bland partimedlemmarna.

Partiet kallar sin budget ”socioekonomisk” och bygger på att skatten höjs med 50 öre.

– Vi är medvetena om att fullmäktiges mål om 2 procent i överskott därmed inte nås de närmaste åren, men de satsningar vi gör på människor kommer på sikt att ge ett än större överskott, förklarar Christina Örnebjär.

Löneökning i skolan

Skolan får i Folkpartiets budget ett tillskott på dryga 10,5 miljon kronor, som bland annat ska gå till löneökning för personalen och till stöd för rektorerna.

Grundskolan är även tänkt att förstärkas genom en nedläggning av John Norlandergymnasiet.

– De stora summor vi i dag lägger på att driva ett eget gymnasium borde i stället läggas på grundskolan. De utbildningar som fungerar bra kan fortsätta men då via ett samarbete med Örebro eller SUF, menar Christina Örnebjär.

Partiet förespråkar även att en ny skola byggs, vilket de tror skulle bli både billigare och rationellare än att bygga om Vialundskolan.

Trumpeter mot matteböcker

Kulturskolan vill man ska flytta in på Folkets hus, och dessutom att dess budget läggs under kultur- och fritidsnämnden i stället för barn- och utbildningsnämnden.

– Som det är i dag konkurrerar matteböcker med trumpeter. Det blir fel. Placeringen i Folkets hus är tänkt att ge ett utökat samarbete med Studiefrämjandet.

Socialförvaltningen får 7 miljoner i tillskott, där ett nytt äldreboende och korttidsboende för unga med funktionsnedsättning är prioriterat.

Fotnot: Folkpartiet (som har tre av de 45 mandaten i fullmäktige) fick inget gehör för sin budget på onsdagens kommunstyrelsemöte, där S-majoriteten röstade igenom sitt eget budgetförslag.

Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har ännu inte lämnat sina budgetförslag.

Annons