Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höj testkapaciteten i Örebro ►Svar: Nya provtagningsstationer öppnas i regionen

I mitten av juli tog det en dag att få tid för testning av pågående covid19. Nu tar det sex dagar. Hur kan det vara möjligt? Har testkapaciteten minskat?

Har trycket ökat så borde det vara självklart att resurser sätts till. Skall vederbörande, kanske i onödan vara hemma från arbetet denna tid plus tiden för att få resultatet? Skall resterande familjemedlemmar också hålla sig i karantän denna tid? Jag förstår att dessa anvisningar inte följs och att smittan därför kan spridas vidare. Testkapaciteten måste öka!

”Arg och orolig”

Örebro

På det här sättet kan vi lättare hitta dem som är sjuka och hålla nere smittspridningen.

Svar direkt:

I Region Örebro län testar sig förra veckan cirka 500-600 personer varje dag för pågående covid-19. Det är dubbelt så många per dag som för bara några veckor tidigare. Det faktum att antalet personer har ökat i kombination med att vi har flyttat provtagningsmottagningen i Örebro, från USÖ-området till mässhallen på bortre delen av CV-området, har orsakat längre kötider till provtagningen. I och med flytten höll mottagningen stängt i två dagar, vilket gjorde att kön släpade efter och testkapaciteten sjönk.

Vi beklagar att det har blivit förseningar och förstår verkligen din oro. Att så många testar sig för covid-19 är positivt. Det betyder att människor har hörsammat uppmaningen från vården att gå och testa sig, även vid mycket lindriga symtom. På det här sättet kan vi lättare hitta dem som är sjuka och hålla nere smittspridningen.

Från och med förra veckan började vi covid-testa barn från förskoleåldern och uppåt. Detta påverkar också möjligheten att få en provtagningstid. De närmaste två veckorna tror vi därför att det kommer att vara fortsatt längre kötid till covid-provtagningen. Samtidigt arbetar vi med att förbättra flödena, bland annat genom att förstärka med personal. Vi har också öppnat åtta nya provtagningsstationer, bland annat i Vivalla, Odensbacken, Kumla och Hallsberg.

Målet är att vi inom två veckor återigen ska kunna erbjuda provtagningstider utifrån de behov som finns.

Lena Adolfsson

biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör

Eva-Lena Sjöberg

chef för Område närsjukvård Örebro och söder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel