Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjda avgifter är ett nytt slag mot City

Örebro kommun har beslutat att höja avgiften för uteserveringar från 400 kr/kvm till 750 kr/kvm. En chockhöjning med 87,5 procent!

Argumenten för höjning är att:

Avgiften har inte höjts på flera år och att man därmed ”subventionerat” hyran under längre tid

Högt sparbeting för att kommunen ska kunna finansiera ökade behov inom bland annat skola och äldreomsorg.

Att avgiften inte höjts på flera år ska väl inte plötsligt läggas över på dessa företag? Kommunen bör ha förmågan att se över detta oftare med gradvisa förändringar.

Finansiering av skola och äldreomsorg är viktigt! Men kommer dessa höjda avgifter verkligen att leda till mer pengar i kassan för kommunen? Vilken konsekvensanalys har man gjort för detta?

Kortfattad analys:

Flera uteserveringar kommer inte finnas kvar på grund av att det blir olönsamt i den redan pressade restaurangbranschen. Detta kommer leda till att minskade arbetstillfällen och ger därmed minskade inkomster för kommunen.

Det kommer krävas betydligt högre försäljning för att motivera kostnaden för en uteservering. Det innebär att de som har hög alkoholförsäljning har bättre förutsättning att ha uteservering medan de små aktörerna så som caféer och lunchrestauranger inte kommer kunna motivera kostnaden i lika stor utsträckning.

Örebro ska vara en attraktiv och levande stad, men färre uteserveringar och mer alkohol på de som finns är tvärtom. City är redan hotat: många klagar på parkering och butiksdöden är ett faktum, ska restaurangerna stå på tur?

”Gabriel”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel