Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjning av partistödet

Det kommunala parti­stödet för 2010 höjs med drygt 19 000 kronor. Det har kommunstyrelsen beslutat. Kraftsamling för Ljusnarsberg hade dock helst sett att stödet frysts på fjolårets nivå.

Annons

– Vi anser att det i dessa ekonomiskt svåra tider är obefogat att höja partistödet till de politiska partierna, säger Ralf Nielsen (KFL).

Enligt kommunallagen får kommunen ge ekonomiskt bidrag till de partier som är representerade i fullmäktige. Förutstättningen för att få partistöd är att partiet är lokalt organiserat, har stadgar, styrelse och revisorer.

I Ljusnarsberg har partistödet tidigare delats in i tre delar; ett grundstöd och ett mandatstöd för de ordinarie ledamöterna i fullmäktige samt ett utbildningsstöd på 1 985 kronor per ordinarie ledamot.

Kommunstyrelsen har nu fattat beslut om att höja det totala beloppet för stödet, från cirka 473 000 kronor till drygt 494 000 kronor. Nytt är också att partierna får grund- och mandatstöd för både ordinarie ledamöter och ersättare i fullmäktige.

Det tidigare utbildningsstödet har också tagits bort och i stället bakats in i parti-

stödet.

– De mindre partierna har haft svårt att utnyttja utbildningstödet. Nu bakar vi in bidraget i partistödet så att alla får samma möjlighet att använda det, säger kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson (S).

Alla partier utom Kraftsamling för Ljusnarsberg röstade för förslaget.

– Att gå ut och höja parti-

stödet ett valår med de neddragningar inom vård, skola och barnomsorg som vi står inför anser vi är oförsvarbart, säger Ralf Nielsen.

– Vi politiker måste också dra vårt strå till stacken och hjälpa till att spara.