Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hollywood nästa för Linus och Anna

Anna och Linus älskar film. Nu ska de, med stöd av stipendier från USA, plugga filmkunskap på Film Academy i Los Angeles.
– Det känns overkligt och otroligt kul, säger Anna.

Linus Eriksson och Anna Liss, båda 19 år, har jobbat med filmproduktion sedan 2009.

– Det startade med att vi bara ville göra något och så började vi med film.

Det blev en kort spelfilm. Det gav mersmak och snart producerades fler filmer.

– Vi var snart igång med det här på riktigt som man säger. Så gjorde vi en film som heter Contamination och ställde upp i Dalarnas filmfestival i i Borlänge och vi vann i vår kategori och gick vidare till Novemberfestivalen som är på riksnivå och vi blev tvåa där, berättar Linus.

I juli reser duon till USA. Anna ska plugga skådespelarkunskap med inriktning film och Linus ska läsa en bredare filmutbildning med produktion, film/foto och skådespeleri. Skolan de ska plugga på heter New York Film Academy som har en filial i Los Angeles på Universal Studios och det är där Linus och Anna ska studera.

– Nu går vi bara och väntar på att få komma igång. Vi har visserligen inte fixat boende ännu men det löser vi, säger Anna.

– I värsta fall så tältar vi väl några veckor när vi kommer dit medan vi ordnar någonstans att bo, ler Linus.

Redan nu är de med i en facebook-grupp där deras kommande studiekamrater, som är människor från hela världen, kommunicerar. De planerar även att blogga från USA och ska även fortsätta med sin egen filmproduktion vid sidan av studierna.

I Kopparberg jobbar de med film under namnet Kopparberg at War. I den arbetsgruppen ingår även Tim Eriksson och Jonatan Ersarp.

– Nu lämnar vi Kopparberg at War åt Jonatan och Tim och startar Tumblin Pictures i USA där vi ska lägga ut våra produktioner.

Just nu arbetar Anna och Linus med att avsluta en marknadsföringsinsats för Leader Bergslagens Mitt sommarprojekt för ungdomar. De reser runt till skolklasser och berättar om projektet. Anna och Linus genomförde själva ett sådant sommarprojekt 2011. De reste i Sverige och förde en video-dagbok samt gjorde kortfilmer om platserna de besökte. De höll även filmskolor där de hjälpte barn att producera spelfilm.

Nu är det två år med studier i USA som väntar.

– Det här känns så stort. Jag kan vakna på morgonen och så bara slår det mig. Jag ska snart till Hollywood, säger Anna.

Anna har fått ett stipendium på 8 000 dollar och Linus har fått 10 000 dollar från skolan. Resten av kostnaderna ska finansieras med studiemedel från CSN och förhoppningsvis med stöd från olika stiftelser och stipendiefonder. Bland annat har de nyligen beviljats 3 000 kronor vardera från Ljusnarsbergs skolsamfond.