Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon blir ny chef på Atlas Copco i Örebro – tar plats i företagsledningen

Helena Hedblom blir ny chef på Atlas Copco i Örebro. Hon ska ansvara för affärsområdet gruv- och bergbrytningsteknik med 12 000 anställda och ingå i ledningsgruppen för Atlas Copco globalt.

– Det är jätteroligt. Spännande och en stor utmaning, säger Helena Hedblom.

Affärsområdet gruv- och bergbrytningsteknik har sammanlagt sex divisioner, fyra i Örebro, en i Fagersta och en i Garland i Texas, USA. Helena Hedblom ska utgå från Örebro, men ha en global roll som innebär många resor. Med utnämningen av Helena Hedblom är det första gången i Atlas Copcos historia som en kvinna får en så hög post inom företaget.

– Det är jättekul. Någon måste vara först, säger hon.

Helena Hedblom kommer närmast från ett jobb som chef för divisionen Rock drilling tools i Fagersta. Divisionen ingår i samma affärsområde som hon nu blir chef för. Hon har en civilingenjörsexamen från KTH i Stockholm och har jobbat inom Atlas Copco sedan år 2000. Hon har främst jobbat med produktutveckling och som platschef i Fagersta.

Vad har du fått för intryck av Atlas Copco i Örebro?

– Eftersom jag har arbetat inom samma affärsområde har jag varit här en del. Det är en kompetent organisation med mycket innovation och ett starkt kunnande inom produktutveckling.

Vad är största utmaningarna med ditt nya jobb?

– Att vi samverkar bra mellan divisionerna och får ut det bästa av totalen.

Från sina tidigare arbetsinsatser lyfter hon gärna fram stora satsningar i Fagersta. Hon var med och investerade stora belopp i kapacitet och automation som resulterade i att företaget kunde flytta hem en del av produktionen från Syadafrika till Sverige. Hon ser ljust på framtiden inom företaget.

– Det är en växande marknad. Befolkningen i världen ökar. Det kräver mer infrastruktur och mer brytning av malm. Där spelar vi en viktig roll.

Helena Hedblom är 43 år. Hon är gift och har två barn. På fritiden gillar hon att träna, vara ute i naturen och umgås med sin familj. Hon tillträder sin nya tjänst i Örebro den 1 januari 2017 och efterträder Johan Halling som går i pension.