Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon brinner för barnomsorgsfrågor

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Parisse Ekman började engagera sig i politiken i Nora för fyra år sedan. Hon valde Kristdemokraterna för att hon tycker att KD:s värderingar stämmer bra överens med hennes egna.

Parisse har fullt upp. Hon är småbarnsförälder samtidigt som hon om läser till civilekonom vid Örebro universitet. Hon och hennes familj har dessutom precis avslutat en bilsemester i Europa på 400 mil under två veckor. Men att resa, gå ut i naturen, motionera, och att vara med familjen är något av det hon gillar.

Just familjefrågorna var en anledning till att hon valde KD när hon började engagera sig politiskt för fyra år sedan. Nu är hon ett av partiets toppkandidater inför valet, och har chans att väljas in i fullmäktige – förutsatt att KD återigen lyckas få två mandat.

Hennes hjärtefråga är barnomsorgen, den brinner hon för.

– Det ska vara mindre barngrupper på förskolan, de är för stora i Nora i dag.

Om landsbygden:

– Jag tycker att man ska kunna bo var som helst i kommunen, och få samma samhällstjänster som alla andra. Kommunikationer med buss kan bli bättre. Skolor och barnomsorg på landsbygden ska få finnas kvar så länge det finns efterfrågan, som till exempel Grindgruvan i Striberg.

Om viltfrågan:

– Nora kan inte göra något åt den frågan. Det är upp till regeringen.

Om lagen om valfrihet, LOV:

– Klart att det ska finnas LOV, var och en ska kunna välja det den vill. Det är bra med valfrihet. Men det är viktigt med kvalitetssäkring. Utförarna måste uppfylla vissa krav, och kommunen ska kontrollera så att utförarna uppfyller kraven.

Om jobben:

– Vi kan ha näringspolitiskt samarbete mellan kommunen, företag och universitet. De som studerar på universitet kan få praktik hos Noraföretag. Det kan leda till fler jobb och att fler startar eget som stimulerar arbetstillfällen i Nora. Det är viktigt att marknadsföra Nora så fler företag flyttar hit. Upphandlingen ska ske lokalt så mycket som möjligt så att det gagnar företag i Nora.

Om asylpolitiken:

– Vi ska se invandrare som en resurs, de flesta har god kompetens som företag kan utnyttja. Då kommer de också lättare in i samhället, det blir en vinn-vinnsituation. De ska få svenskundervisning så fort de kommer så att det blir lättare att kommunicera med svenskar och varva det med praktik. Sen skulle det finnas coacher/kontaktpersoner som hjälper till med integrationen i Nora.

Om skola, vård och omsorg:

– Mindre grupper inom barnomsorgen gagnar både elever och lärare, det blir bra för både elever och lärare för att kunna uppnå de målen som är uppsatta. Och det är samma sak med skolan. Kulturskola ska finnas om det finns intresse och ekonomi för det. Många högstadieelever går i Örebro. Jag vill försöka behålla eleverna i Nora, genom att kunna erbjuda ännu bättre kvalitet i skolan.