Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon fick vänta i två år på operation

Länsborna är mest överviktiga i hela landet.
En av dem som släpade på farligt många kilon var Sonja Sundelin.
Hon fick vänta i över två år för att göra en magsäcksoperation.

Annons

Sonja Sundelin har kämpat mot sin övervikt sedan början av 80-talet.

När NA träffar henne för första gången den 9 juni har hon en vecka kvar till operationen. Sedan tre veckor tillbaka har hon bara druckit bantningsdryck till frukost, lunch och middag. Det är kravet för att få göra operationen som kallas gastric bypass, då magsäcken förminskas, ungefär till samma storlek som en kiwi.

Sonja är inte ensam i vårdkön. Läkarna uppskattar att minst 250 länsbor per år behöver opereras genom gastric bypass. Att de är så många är kanske inte så konstigt.

I länet har 17,5 procent av befolkningen den medicinska definitionen fetma, det vill säga bmi 30 eller högre. I hela landet har 12,4 procent fetma.

Orsaker till övervikt är bland annat att fler äter mer, väljer mat med för mycket fett och socker och samtidigt rör på sig mindre. 

Kirurgen Lars-Göran Larsson menar att det finns lösningar till hur man ska minska vårdköerna. Om en klinik bara skulle inrikta sig på den här typen av operationer skulle hela processen bli snabbare. Det finns flera sådana exempel från Stockholm och Skåne där privata kliniker gör magsäcksförminskningar.

– Det blir en mer strömlinjeformad kirurgi, säger han.

I dag står de här patienterna i samma kö som cancerpatienterna, till exempel.

Läs mer om de långa vårdköerna i dagens NA.

Annons