Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon kände igen sig i SD:s värderingar

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Sist ut i NA:s artikelserie om nya namn i kommunpolitiken är 37-åriga, lokalvårdaren Virosa Viberg som i kommunvalet i Lindesberg ställer upp som Sverigedemokraternas första namn på valsedeln.

Det var Sverigedemokraternas kriminalpolitik med hårdare straff för grova brott samt invandringspolitiken, där man vill minska på flyktingmottagandet, som blev avgörande för Virosa Vibergs engagemang i partiet.

– Jag kände igen mig i deras värderingar, säger hon.

Hon tycker att mediernas bild av partiet som främlingsfientligt eller rasistiskt är osann.

– Jag känner inte igen mig själv i det. Det är klart att jag har sett i tidningarna att det finns de i partiet som uttalat sig rasistiskt men jag känner personligen ingen som gjort det, säger Virosa och hänvisar till SD:s nolltolerans som hon tycker fungerar bra.

Vilken landsbygdspolitik vill du driva?

– Skolorna är väldigt viktiga. Vi är starkt emot att lägga ned dem.

Hur ska man lösa bostadsbristen i Lindesberg?

– Det som byggs är alldeles för dyrt. Vi vill se fler ettor och tvåor så att ungdomarna och de gamla får del av nybygget. Annars kanske de måste leta sig utanför kommunen och det är inte bra.

Det har blåst rejält kring stadsnätet i Lindesberg. Var står du i den här frågan?

– Jag är inte så insatt men jag har förstått att det var en dålig affär. Men det var nog ingen som trodde att det skulle gå så dåligt, även om det förstås inte är bra för kommunen.

Hur kan man minska arbetslösheten i Lindesberg?

– Det handlar först och främst om företagandet, fler måste etablera sig i Lindesberg. Sen kan kommunen hjälpa till med sina egna bolag och skapa bättre förutsättningar för både företag att etablera sig och ungdomar att komma in på arbetsmarknaden. Det är många lokaler som står tomma här i stan, vi måste göra Lindebserg mer attraktivt.

Vilken invandrings- och asylpolitik vill du driva?

– Det är egentligen en riksfråga men Lindesberg är den kommun som tar emot flest asylsökande i länet, tror jag. Vi måste säga upp avtalet med Migrationsverket, vi kan inte fortsätta att ta emot trots att det är både bostadsbrist och hög arbetslöshet i Lindesberg. En kommun måste själv få reglera hur mycket man tar emot. Man måste fråga invånarna först, det är mer demokratiskt så. Det är ingen nyhet att SD vill minska på invandringen, men vi vill inte strypa den helt. Som det är idag blir kommunerna mer eller mindre tvingade att ta emot, vi måste få mer att säga till om i den frågan.

Hur ska ni göra för att förbättra vård, skola och omsorg?

– Det handlar om resurser. Vi vill ha mindre klasser och fler stödlärare till de som behöver det. Äldrevården måste också förbättras, många kommer inte ut i friska luften för att det är för få i personalen. Vi vill anställa fler i äldreomsorgen.