Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon satsar trots oviss framtid

Catherine Sham har jobbat i skönhetsbranschen i 28 år. Nu öppnar hon frisör- och fotvårdssalong i Fellingsbro.

– Salongen går väldigt bra. I början tror jag det är rimligt att förvänta sig två till tre kunder per dag, säger Catherine Sham.

Någon konkurrerande fotvårdssalong finns inte i dag. Under 2013 har inga nya företag startats i Fellingsbro. 2012 var de fyra till antalet.

– Det är en liten ort där det inte finns särskilt mycket att göra. Många äldre är ensamma och har lite pengar. De behöver sällskap, det här är mitt bidrag. Jag tror att möjligheten att få behandlingar kan ge mycket glädje.

Hon lägger stor vikt vid kundernas välbefinnande. Bjuder på te och kaffe och välkomnar med ett varmt leende. Känner sig kunderna avslappnade och väl omhändertagna återvänder de. Så lyder filosofin. Innan salongen öppnade lämnades flyers med rabatterbjudanden i folkets brevlådor. Hon och maken var affärsmänniskor i hemlandet Pakistan och vill fortsätta vara det här, berättar Catherine Sham.

Familjen kom till Sverige 1 augusti 2012 efter att ha flytt undan förföljelse på grund av sin trosinriktning. Både hennes mamma och bror hade blivit kidnappade.

– Vi lämnade Pakistan för våra barns säkerhet. För att inte riskera att de kidnappas eller våldtas. Att åka tillbaka nu är omöjligt.

Efter ankomsten i Stockholm bodde de på flyktingförläggning i Askersund i tre månader. Vardagen där präglades av problem. När möjligheten att flytta till Fellingsbro uppkom varnades de av andra: ”åk inte, det är litet och inget bra”.

– När vi kom hit fick vi kontakt med kyrkan och lärde känna många bra människor.

Hon började sjunga i Ängebykyrkan och pastor Ingemar Olsson erbjöd henne anställning i sitt skivbolag. När Catherine Shams kompetens inom frisöryrket uppdagades väcktes tanken på en salong. Som asylsökande är det dock inte tillåtet att starta egen firma. Efter gemensamma undersökningar bestämde sig Ingemar Olsson för att använda sin enskilda firma till att anställa Catherine Sham som frisör.

– Det är det här jag kan. Jag vill jobba och ge hundra procent, inte sitta hemma i en lägenhet, säger hon.

I framtiden finns planer på att erbjuda massage. Men hur familjens framtid ser ut är osäkert. I dagsläget väntar de på beskedet om deras asylansökan beviljats. När vet hon inte.

– Jag är orolig.

Hon fokuserar på att hålla humöret uppe och att sprida glädje omkring sig. Tilltron till guds förmåga att påverka utgången av deras asylansökan är stor.

NA har de senaste veckorna rapporterat om bränder och hot på asylboenden i kommunen. Men hotad har hon inte känt sig

– Av svenskar? Nej, aldrig. Jag vill stanna i Fellingsbro. Det behövs mer mode och mer kärlek här. Och mina döttrar vill stanna.