Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon sticker ut med syföreningar

Syföreningarnas historia. Kan det vara intressant? I allra högsta grad blir det så om man lyssnar på Anna Braw och läser hennes bok ”Kärlek, nål och tråd”.

Anna Braw kommer från Kalmar, bor i Malmö och jobbar som redaktör på Libris förlag. Hennes bok ”Kärlek, nål och tråd- det bästa från syföreningarnas värld” kom ut i höstas.

– Biblioteket i Laxå ringde mig i början på förra veckan och undrade om jag ville komma hit. Och det gick bra eftersom jag ändå var i Örebrotrakten, säger Anna Braw.

Idén till att skriva boken uppstod för ungefär ett och ett halvt år sedan och den är nu tryckt i en andra upplaga. Bidrag har lämnats från olika syföreningar i landet och från enskilda personer. Bland annat finns ”fadderbarnsmammorna” som bildades hösten 1958 i Laxå med.

– Jag ville också berätta om att det är ett typiskt kvinnoarbete som ingen skrivit om, säger Anna Braw.

Men historien börjar vintern 1844 i Herrestad i Småland när Emelie Petersen kom från Tyskland och startade en räddningsskola. Hon tog emot fosterbarn och kallades för ”mormor”. Det var en pastor Peter Fjellstedt som kom med idén att bilda syföreningar. Syföreningarna blev en viktig del i den framväxande väckelserörelsen i Sverige. Miljontals kronor till välgörande ändamål har genom åren samlats in i samband med syföreningarnas auktioner. Kyrkor har byggts och församlingshem har utrustats med hjälp av dessa pengar. Och fortfarande startas nya syföreningar.

– Några 20-åringar skrev på Facebook att de ville starta en ny förening i Ingarö. Och nu har de haft sitt första årsmöte, säger Anna Braw.

Laxå bibliotek hade även engagerat ABF:s studiecirkel som var på plats och handarbetade. En liten utställning med fina textilhantverk fanns också.