Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon värnar de äldre och vill få ut unga i arbete

 
Val 2014
Visa alla artiklar

NA Bergslagen gör en intervjuserie inför höstens kommunval. Temat är "Nya namn på valsedeln" dit Margaretha Eriksson (S) från Nora hör.

Inför höstens val har Margaretha Eriksson, 62 år, valt att sadla om från Vänsterpartiet till Socialdemokraterna, där hon är tredje namnet på valsedeln.

– Jag trivdes inte i Vänsterpartiet och då låg Socialdemokraterna närmast till hands, säger Margaretha.

Hon är förskollärare på Järntorgsskolans förskola men det är äldreomsorgen som är den viktigaste politiska frågan för Margaretha.

– Äldre ligger mig varmt om hjärtat. Där handlar det främst om att man måste få mer frihet, säger Margaretha.

Vilken landsbygdspolitik vill du driva?

– Det är klart att man måste satsa på landsbygden, sen är frågan hur mycket och när gränsen är nådd och det har inte jag något klart svar på. Man kan inte behålla allt, när det gäller affärer till exempel är det självklart jätteviktigt men då måste de som bor där också stötta dem och handla där, vilket fungerar bra på vissa håll. Men när det gäller skolorna är det svårt, när är det för lite barn och när fungerar det inte längre.

Hur tycker du att Nora kommun ska förhålla sig till viltfrågan?

– Klart vi måste ha vargen kvar. Jag själv är mer rädd för älg och björn. Sen är det ju inte Nora kommun som avgör om vi ska ha varg eller inte, det bestämmer länsstyrelsen. Men personligen är jag inte rädd för vargen.

Lagen om valfrihet, LOV har debatterats flitigt i Noras kommunfullmäktige, var står du i den här frågan?

– Jag förstår inte varför kommunen ska gå in i den frågan. Det är ingen som tvingar en till att ta hemtjänst. Man har ju RUT-avdraget. Valfriheten finns redan. Varför ska kommunen ta någon form av kostnad? Jag kommer personligen aldrig att gå med på LOV.

Hur kan man skapa fler jobb i Nora?

– Vi måste få in ungdomen på arbetsmarknaden. Då handlar det mycket om att de som inte kan, vill eller orkar läsa ska kunna få in en fot på arbetsmarknaden, till exempel genom praktik. Det är inte bara kommunen utan hela samhället som måste ställa upp. Komvux är viktigt, man ska kunna komma igen.

Hur tycker du invandrings- och asylpolitiken skulle kunna bli bättre?

– Självklart ska vi ta emot, vi är ett rikt land. Integrationspolitiken kan man förbättra, men det ligger inte på vårat bord. Det vi kan göra är att fundera över hur vi tar emot dem här i Nora, hur öppnar vi vårt samhälle för dem. Jag känner att Nora redan har gjort mycket i den här frågan, vi är inte en kommun som vägrat ta emot.

Vad vill du göra när det kommer till skola, vård och omrsorg?

– Vi måste minska barngrupperna. Vården är inte riktigt Noras bit men äldrevården kan man alltid göra bättre. Det gäller även skolan. Vi som parti har sagt att vi ska försöka få bort de delade turerna och heltid ska bli en rättighet.