Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon vill arbeta för bättre integration

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Hon har länge följt med i politiken på håll, men har nu bestämt sig för att själv bli aktiv. Johanna Fälth är nytt femtenamn i Vänsterpartiet i Askersund.

Det var när asylboendet i Lerbäck skulle öppna som Johanna Fälth bestämde sig för att ta steget in i politiken själv.

– Det var en rädsla bland folk jag inte riktigt förstod. Jag tycker det är synd att man utgår från att det ska bli dåligt. Vi har asylboenden, och det kommer fler, då får man göra det bästa av det.

Hon tycker att det negativa får för mycket plats, också i media, och vill visa att alla inte håller med. För att kunna jobba med integration läser hon på om hur Migrationsverket och asylboenden fungerar.

– Det finns mycket att lära om politiken i kommunen för mig som är ny, säger hon, men ser lärandet som något roligt eftersom politik är det stora intresset.

När Johanna väl bestämde sig för att bli aktiv såg hon över alla partier, även om hon ansåg sig vara vänster.

– Men det var ingen tvekan, jag tycker V har den varmaste politiken.

Klassfrågor och allas lika värde är Johannas hjärtefrågor, något hon tycker har försämrats de senaste åren.

– Alla ska ha samma chans oavsett var man kommer i från, om man är man eller kvinna, eller var i kommunen man bor.

Ett steg i rätt riktning tycker Johanna är att höja skatten, så att offentliga verksamheter kan stärkas.

Om hur Askersunds kommun ska leva året om:

– Det är många bitar. Dels behöver sysselsättningen på fritiden bli bättre. Vi behöver kultur och mycket tror jag kommer bli möjligt med nya KKC. Sjöängshallen behöver renoveras. Vi vill också bygga en konstgräsplan så att fotbollslagen inte behöver åka härifrån på vintern. Handeln i hela kommunen är också viktig.

Om skola och barnomsorg:

– Sjöängsskolan behöver mer resurser, fler lärare och att vi aktivt jobbar mot mobbning. Det är inte acceptabelt att eleverna inte klarar målen. Skolan ska vara lika bra här som i Örebro eller Stockholm. I barnomsorgen är det störst grupper i Åsbro, där vill vi bygga en ny förskola. Vi vill också möjliggöra för dagmammor som kan passa för barn med särskilda behov av små grupper.

Om sjönära tomter och hur man ska öka inflyttningen:

– Sjönära tomter är ett sätt, men man ska inte koncentrera satsningarna bara på ett ställe. Det måste finnas alternativ, både på små orter, i Askersund och på landsbygden. Kollektivtrafiken måste förbättras. Man ska kunna åka kollektivt till jobb eller skola även om man bor utanför tätorten.

Om äldreomsorgen:– V vill bygga ett nytt äldreboende med rehabilitering och mötesplatser. Det behövs fler händer, mer resurser. Jag tycker att pengarna behöver omfördelas nationellt. Jag är exempelvis emot rut-avdragen.