Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hopp om seriefestival på Kulturhuset i höst

En seriefestival – där kan ni ha senaste tillskottet på Örebros evenemangskarta. På onsdagen presenterades förslaget för kulturnämnden i Örebro och den är positiv till initiativet.  Arrangör är nybildade Seriefrämjandet Örebro.

Föreningen har sökt 80 000 kronor ur potten för kulturprojektsbidrag. I februari fattar dock nämnden beslut om festivalen får pengarna. Stöd har också sökts av Region Örebro län, för tanken är att festivalen ska ha regional prägel, berättar Thomas Karlsson, ordförande i Örebroföreningen och drivande kraft bakom festivalen.

– Tanken är att vi också ska ha aktiviteter i Karlskoga och Lindesberg, även om fokus blir i Örebro, på Kulturhuset.

Hösten 2014 bildades en lokalförening av Seriefrämjandet i Örebro. Det är en liten förening, bara ett tiotal aktiva medlemmar, men engagemanget för serier som konstform är starkt.

– Vi håller seriepubar och en del lokala event. I vår kommer bland andra Sara Olausson som tecknat ”Felicia” om en romsk kvinna. Över huvud taget försöker vi få till evenemang som kan bredda intresset, och så är tanken även med denna festival, berättar Thomas.

Sara Olausson är en av många kvinnliga serietecknare i dag. Thomas berättar att Sverige har en position som ett av de ledande serieländerna i Europa och att det är just kvinnorna som driver utvecklingen. Nina Hemmingsson och Liv Strömquist är två andra framstående tecknare. – Det här är en stor förändring. En majoritet av nya svenska serieböcker är tecknade av kvinnor, ofta med feministiska förtecken.

Även läsandet har förändrats. Serierna har tagit steget ur pojkrummen och tonårsvärlden. I dag är vuxna kvinnor i majoritet bland konsumenterna.

Just genus är ett tema på den planerade festivalen. Ett annat är läsfrämjande. Thomas framhåller att serier, precis som barnböcker, är viktiga för att skapa läsintresse.

– Det blir den viktigaste delen av festivalen, att bjuda in skolklasser och låta unga själva få prova på att teckna och möta serietecknare.

Festivalveckan är planerad till 21–27 november. Den ska innehålla föreläsningar, workshops, utställningar, marknad och avslutas med en evenemangshelg.

Thomas själv är en inbiten seriefantast sedan barnsben. I vuxen ålder blev intresset mer akademiskt inriktat och han har fortsatt att ägna mycket tid åt serier, både under studieåren och sin tidigare anställning som intendent på Örebro läns museum.

– 2009 var jag drivande kraft vid museets utställning ”Seriernas värld”. Den möttes först med viss skepsis, men intresset var stort och vi blev till och med nominerade till ett pris.

I dag arbetar han dels för Seriefrämjandet Sverige, dels vid Örebro konstskola där han är med och planerar en serietecknarutbildning med tio elevplatser, med beräknad start i höst.

– På så sätt är festivalen väldigt synkad, säger Thomas som hoppas på cirka 500 besökare.

– I så fall är vi nöjda. Det här är ett provår, men får vi bara upp intresset så kör vi vidare.