Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hörkens historia studeras

I två års tid har ett 30-tal hörksbor samlats ett par gånger i månaden för att lära sig mer om byns historia. Och än är de inte fullärda på långa vägar.

– Det är väldigt intressant, konstaterar Alf Djupman.

– Ju äldre man blir desto mer intressant blir historien, fyller Rolf Karlsson i.

– Ja, man har ju sett gamla torp i skogen och funderat kring dem. Nu vet vi mer om dem, säger Djupman.

Det är Hörkens PRO som ägnat åtskilliga timmar åt att dokumentera bygden. Då i cirkelform, med Leif Broman i spetsen. Och intresset är alltjämt stort.

– De har en likadan cirkel i Grängesberg, och de har hållit på i 15 år nu. Men så långvariga blir nog inte vi, säger han.

Cirkelträffarna hålls i föreläsningsform. Leif Broman, som både släkt- och hembygdsforskat sedan 60-talet presenterar vid varje träff den historik han grävt fram genom åren. Deltagarna kan sedan lägga till den information de själva sitter på.

En av dem som har många minnen från de svunna tiderna är Linnea Fransson. Och hon delar gärna med sig av dem.

– Jag är ju äldst av alla och har ett bra kom ihåg, konstaterar hon.

Att forska kring Hörkens förflutna är inget nytt påfund. Under 80-talet hölls en cirkel i byn som dokumenterade de gamla torpen i omgivningarna.

År 1670 fann man koppar, silver och järn i trakten och därmed var gruvbrytning i gång. Första hyttan byggdes 1672. Året därpå skedde första leveransen av silver från Norrhörks silverbruk, men tolv år senare upphörde driften.

Drygt hundra år senare byggdes en ny hytta, för tackjärnsframställning. Järnet togs från de många gruvor som man än idag kan se spår efter. Något cirkeldeltagarna också fått göra vid olika utflykter. Inom kort står en utflykt till malmkajen i Silkesberg.