Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hörselskadade missar viktig samhällsinformation

 
Coronaviruset i Örebro län
Visa alla artiklar

Har just tittat på Folkhälsomyndighetens presskonferens i SVT. Det är viktigt att hålla sig informerad så här i Coronatider.

Jag är hörselskadad, var femte svensk är det mer eller mindre. Konstaterar att presskonferensen nu är teckenspråkstolkad , vilket är bra för alla som kan teckenspråk. De som kan är de döva och de hörselskadade som fick sin hörselnedsättning i barndomen. Men jag tillhör den allra största gruppen – den med förvärvad hörselnedsättning. Vi har hört bra men blivit hörselskadade senare i livet. Och vi kan inte teckenspråk. Vi har fått hörapparater av vården. Vi hör, men vi hör dåligt.

Men vid direktsändningar fungerar det inte.

Till vår hjälp finns skrivtolkning. När jag ser en film på TV eller på biografen hör jag ganska bra men inte allt. Då är undertexten ett komplement. När jag inte hör bra hjälper texten mig att tolka det som sägs. Det fungerar fantastiskt bra när talet och texten kommer synkront.

Men vid direktsändningar fungerar det inte. I Sverige använder SVT fortfarande så kallad direkttextning. En skrivtolk lyssnar och skriver undertexten i rutan. Det blir då en fördröjning så att när jag hör en mening kan jag läsa den föregående meningen. Det fungerar inte. Dessutom hinner skrivtolken inte alltid att skriva allt som sägs. Det kan bli väldigt rumphugget. Du som läser detta; knappa in 199 på text-tv nästa gång vid en presskonferens så förstår du.

... jag uppskattar att är minst en miljon skulle behöva den här tekniken. Den är faktiskt inte ens ny, den är redan gammal.

Sedan snart 20 år finns modern teknik. Tal till text- program. Det finns ett sådant i min dator. Största delen av denna insändare har jag dikterat och datorn har skrivit. Vi i Hörselskadades Riksförbund har i många år uppmanat SVT att köpa in och lära sig att använda ett Tal till text-program men ingenting händer. Det är skandal att en stor grupp tittare i Sverige inte kan höra viktig samhällsinformation i SVT. Och vi är många, jag uppskattar att är minst en miljon skulle behöva den här tekniken. Den är faktiskt inte ens ny, den är redan gammal.

Det kan inte vara pengar som fattas. SVT:s budget klarar det om man vill.

Vi är många som under årens lopp varit i England och tittat på BBC:s nyhetsprogram med live-intervjuer med perfekta undertexter. Och vi tycker att vi lever i ett efterblivet land. Och som jag redan påpekat: Vi är många som är satta på undantag i Sverige 2020.

Bernt Dahlén

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel