Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hos KD helgar ändamålen medlen

Annons

Replik

Riksdagsledamot Hans Eklind stretchar sina principer tydligt i riksdagen, men redovisar detta stolt i NA 31 januari. Plötsligt helgar ändamålet medlen. Oavsett grund och ideologi hos sina politiska nya vänner så är de till och med beredda att sänka den svenska budgetordningen. Konsekvenserna av liknande ageranden fick hanteras under den ekonomiska krisen i början av 90-talet. Den som får betala priset av en oansvarig ekonomisk politik och brustna budgetregelverk är personer i vår välfärd. Mot den bakgrunden är agerandet kontraproduktivt.

Vi var tydliga i valrörelsen att det krävdes hållbara regeringsalternativ och ytterkantspartierna skulle inte få diktera regeringsmakten.

Liberalerna välkomnar att välfärden får mer pengar. Vi annonserar därför redan nu att vi, redan under innevarande år, satsar 5 miljarder välfärden och 750 miljoner till rättsväsendet. För oss liberaler är det viktigt med riktiga pengar också för att minska brottsligheten. Det ser vi som en del av välfärden i Sverige. I den samlade oppositionens budgetförslag blir detexakt noll resurser till rättsväsendet.

Hela idén med Januariavtalet och dess tydliga liberala reformagenda var att hantera ett svårt parlamentariskt läge efter valet 2018 och samtidigt lösa stora och svåra samhällsproblem. Statsministerkandidaterna röstades ner på löpande band i Riksdagen. Vi var tydliga i valrörelsen att det krävdes hållbara regeringsalternativ och ytterkantspartierna skulle inte få diktera regeringsmakten.

Fokus på kunskapsreformer inom skolan, integrationssatsningar som språktest för medborgarskap och stora satsningar på rättsväsendet har varit centralt för Liberalerna. Lägg därtill viktiga strukturreformer för att liberalisera skattesystemet, bostadsmarknaden och arbetsmarknaden. Dessa reformer är avgörande för att möta kommande konjunkturnedgång och då värna Sveriges framtida trygghet.

Min fiendes fiende är en doktrin som i budgetsammanhang är vådlig, kortsiktig och allt annat än rakryggat.

Det tar tid. Fyra förlorade år måste tas igen. Det var den tid när både L och KD stod vid sidan om och med rätta klagade på att för lite gjordes för att rusta Sverige. Nu är skillnaden att L med JA gör något åt saken, men KD står kvar på läktaren och klagar. Dock lyckas partiet bryta upp den statsbudgetordning som man tills nyligen hyllade. Min fiendes fiende är en doktrin som i budgetsammanhang är vådlig, kortsiktig och allt annat än rakryggat.

KD vet om att det i politiska sammanhang ges och tas. Kompromisserna har byggt Sverige starkt i hundra år. Sverige kan självklart överleva att det MP-märkta utvecklingsåret rivs ut ur budgeten, eller att skattesänkningar på arbete för människor som står lång från arbetsmarknaden uteblir. Att kommunerna får resurser utan öronmärkning för lärarassistenter likaså. Det senare passar KD i Örebro som konsekvent satsar på kommunala skrytbyggen framför sociala insatser eller skolan.

Johan Pehrson

Liberalerna, riksdagsledamot Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel