Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hos Martin Mutter: De dansar sig tillbaka till 90-talet

– Vi har byggt en kärlekshistoria utifrån innehållet i låtar från 90-talet, säger koreografen och dansaren Ellinor Ljungkvist om föreställningen Disco som har premiär på Teater Martin Mutterpå fredagskvällen.

Föreställningen är teaterns första för hösten som riktar sig till lite äldre ungdomar och vuxna.

Disco spelas fredag, lördag och söndag. Läs om den här!

– Det är jättekul att vi har professionell dans här, det har vi inte haft förut. Jag ser jättemycket fram emot det här, säger Sarah Broberg som är teaterchef på Martin Mutter.

Efter 12 år utomlands med studier i både Österrike och Tyskland är koreografen Ellinor Ljungkvist, 30 år, nu tillbaka i Örebro där hon påbörjade sin karriär som dansare på Karolinska gymnasiet. I helgen kan ni se henne dansa i föreställningen Disco tillsammans med Amanda Billberg.

– Vi ville analysera vad som är mode i dag och på något sätt kommer 90-talet tillbaka så vi ville göra en analys av 90-talets musik och kläder, berättar Ellinor.

Hon och Amanda lärde känna varandra när de dansade tillsammans i en annan produktion. Under fyra veckor har de båda dansarna nu repeterat 7-8 timmar om dagen men produktionen har krävt mer engagemang än så.

– Det ligger mycket research bakom, utanför studion, säger Ellinor och berättar att hon och Amanda tittat på musikvideor från 90-talet och analyserat både klädsel, dans men också texterna.

– Det handlar mycket om att dansa och ha kul, konstaterar hon.

Eftersom att de är två kvinnliga dansare i produktionen har de medvetet valt låtar som framförs av kvinnor.

– Vi har valt att vara kvinnor som är ute och har kul och dansar och står i centrum, vi har valt det medvetet, säger Ellinor.Kärlekshistorien inleds med Ace of Base ”She leads a lonely life” som följs av musik av bland annat Leila K och Corona.

– Det här verket har många element, som musik, dans, projektioner, ljus, rök och rekvisita.

– Mina andra verk har varit väldigt minimalistiska, säger Ellinor.

– Jag tror sammanlagt att jag producerat sju egna verk, sen har jag samarbetat med massa konstnärer runt om i Europa. Det är de två senaste åren som jag börjat producera mer längre verk och har kunnat bjuda in dansare, säger hon.

Med Disco har hon brottats med frågan hur de ska komma så nära 90-talet som möjligt.

– Det är mycket rök och motljus, konstiga färgkombinationer och mycket dansrörelser som man gjorde då. Vissa scener är vi mer gotiska, andra mer bubbelgum. Enligt Ellinor kan publiken förvänta sig mycket röj med musik igenom hela föreställningen.

– Lite trashigt disco-röj, det är banalt, kul, experimentellt, trendigt och konceptuellt, säger Ellinor och sammanfattar: bra musik, bra discomusik!

Dessutom kan publiken se fram emot en möjlighet att ställa frågor om produktionen efter föreställningens slut.

– Det är en viktig del av mitt koreografiska arbete, säger Ellinor. Och på söndag eftermiddag har vi en öppen workshop som är gratis, då pratar vi koreografiska metoder och danstekniker vi använt.

Till våren hoppas Ellinor att Disco ska nå ut även i de mindre kommunerna i länet men också utomlands.