Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hösten är i antågande

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

De senaste dagarna har kallare luft legat över stora delar av landet och det har fått åtminstone mina tankar att börja vandra mot höst och ruskväder.

Längst uppe i norr knackar den meteorologiska hösten redan på dörren (defenitionen dygnsmedeltemp mellan noll och tio grader fem dygn i sträck). Ett tydligt tecken på att hösten är i antågande kan man se på marken tidiga mornar.

Om natten varit klar har marken kontinuerligt kylts av genom värmeutstrålning och om den kylts av tillräckligt mycket kan luften närmast markytan ha uppnått mättnad, dvs. den temperatur där luften inte kan innehålla mer vattenånga utan att kondensera. Om det även varit vindsvagt under natten är chansen stor att dagg bildats på marken.

Har det till och med varit så kallt att temperaturen sjunkit till minus under natten bildas frost istället för dagg. Ibland kan det faktiskt vara så att termometern visar på någon plusgrad men det ligger ändå frost på marken.

Vadan detta? Jo, temperaturen mäts ofta ett par meter ovanför markytan och under klara nätter kan markytans temperatur sjunka ytterligare några grader jämfört med luften ett par meter upp. Än så länge har jag inte sett någon frost där jag bor och visst vore det skönt om det dröjer ett tag till innan hösten kommer? Jag tar gärna några veckor till med sommar först...