Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hot, våld och trakasserier: Vem vill bli politiker i framtiden?

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

I veckan firade vi Sveriges nationaldag. Blågula flaggor vajade och nya medborgare hälsades välkomna. Själv talade jag på nationaldagsfirandet i min hembygd. Jag berättade om det demokratiska Sverige som jag tror många är riktigt stolta över. Att vi har fria, demokratiska val, att vi har världens äldsta tryckfrihet, yttrandefrihet och att människor har rätt att vara olika i vårt land. Men jag gav också exempel på länder där demokratin inte fungerar. Där homosexuella fängslas och där media hindras från att berätta om korruption.

Men allt är inte guld och gröna skogar i Sverige heller. Det finns stora problem med organiserad brottslighet. Det finns också antidemokratiska krafter som demonstrerar på gatorna och som har som enda mål att störta demokratin. Vi vet även att det förekommer omfattande hot och hat, bland annat mot politiker. Det här blev extra tydligt i veckan när Örebro kommun presenterade en ny undersökning som genomförts bland kommunens förtroendevalda.

Två uppger att de drabbats av våld med vapen eller tillhygge.

Det är tragiskt att se att mer än var fjärde politiker, 28 procent av de svarande, uppger att de själva eller deras familjer utsatts för hot, våld eller trakasserier. Allt på grund av deras politiska aktivitet. Många har utsatts för hotfulla telefonsamtal, sms, mejl eller blivit påhoppade i sociala medier. En hel del har också utsatts för hotfulla uttalanden öga mot öga eller blivit förföljda. Flera politiker har fått sina internetkonton kapade eller fått oönskade varor beställda i sitt namn. 13 svarar att de har blivit utsatta för våld, slag, sparkar, eller annan form av hot eller våld. Två uppger att de drabbats av våld med vapen eller tillhygge.

Det här är förfärliga siffror.

Det här är förfärliga siffror. Vi är på väg in i en valrörelse och mer än var fjärde politiker blir trakasserade för sitt demokratiska arbete i Örebro. Det är en utveckling som är alarmerande och frågan jag ställer mig är vem som ska orka bli politiker i framtiden om villkoren ska vara så här tuffa. Trakasserier, hot och våld mot politiker är ett direkt och allvarligt hot mot demokratin.

 Undersökningen visar också att av de som utsatts för någon form av hot, våld och trakasserier så är det bara en fjärdedel som gjort polisanmälan. Utan någon närmare analys visar det på en trötthet, kanske en uppgivenhet, bland de utsatta. Brott får passera utan åtgärd och blir medvetet eller omedvetet en del av vardagen. Det är en farlig utveckling. Vi kan aldrig tolerera ett samhälle där hot och våld är en del av det politiska livet. Lika lite som det är en del av ett annat yrke eller uppdrag.

Det är lätt att ta demokratin för given. 

Det är lätt att ta demokratin för given. Många skulle förmodligen inte sakna den innan den satts ur spel.  Därför gäller det att vara rädd om och försvara det fina demokratiska politiska system vi har.