Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotell Livins sopprestaurang

Det är länge sedan Örebro hade en liten sopprestaurang för den som vill ha en enklare lunch. Men nu är det dags igen. Hotellet Livin på Järnvägsgatan serverar två olika soppor varje dag.

När vi går till Örebros nya soppkök, blåser det så vi nästan flyger bort. Så även om solen skiner utanför fönstren känns tanken på en tallrik varm soppa väldigt hemtrevligt, även om någon av lunchpatrullens medlemmar knorrar över att inte bli mätt – redan innan vi ens börjat äta.

Den nya sopprestaurangen är inhyst i hotell Livin:s matsal. Och det märks. Även om det gjorts försök att göra det hemtrevligt, så finns något lite trist över lokalen: mer matsalsaktigt än krogtrevligt. Själv tycker jag att det känns svårt att prata otvunget runt bordet, eftersom jag tror att alla ska höra i den lite kala miljön.

Servicen är enkel men bra: man betalar i kassan och sedan plockar man åt sig det man vill av soppor och tillbehör.

När vi är där serveras jordärtskockssoppa och krämig rödbetssoppa. Även om vi prickar in två vegetariska soppor, så serveras både fisksoppor, kycklingsoppor och köttsoppor andra dagar.

Man kan välja mellan bacon och crème fraiche till, plus små krutonger som smakar godis. Själv hämtar jag några extra och äter som snacks i stället för i soppan, bara för att de är så krispigt goda.

Rödbetssoppan är också mycket god, fräsch. Betorna är lagom kokta, nejlikedoften är tydlig och där finns också en aning av apelsin. Tillsammans med en klick crème fraiche drar det åt det lyxiga hållet. ”Nästan som en efterrätt” suckar en av patrullens medlemmar.

Jordärtskockssoppan däremot är för salt. tillsammans med baconbitarnas sälta går det knappt att känna någon smak alls av skockorna. Synd på en soppa som hade kunnat vara både mild och distinkt i smaken.

Däremot är även de övriga tillbehören fina. Gott ljust bröd i vackra skivor och ett mörkt, grovt med fyllig smak.

Örtsmöret är hemgjort och mycket gott, och den som vill skär tjocka skivor brieost till och toppar med lite marmelad, eller nöjer sig med den helt vanliga, goda hårdosten, och vi tar om flera gånger. ”Nästan lite väl lyxigt” tycker en av lunchpatrullens deltagare om osten.

Till kaffet finns små fina, hembakade kakor, lagom stora för en liten mumsbit.

Så den intressanta frågan om mättnaden, räcker det med soppa till lunch?

Tre av deltagarna tycker absolut det, de var inte hungrigare än vanligt. Men den fjärde däremot, gick hungrig hela eftermiddagen.

Värt att notera är att Livin också är ett soppkök på flera sätt: för varje lunch du köper där, skänks en tia till en välgörenhetsorganisation. I det här fallet Ankarstiftelsen, som bedriver hjälpverksamhet i Colombia, Peru och Brasilien

Testresultat

Livin

Smak: 3,25Meny: 3

Service: 3

Extra 2,75

Totalt: 12,00

Föregående tester:

Ingeborgs: 18,25

Wongs: 17,75

Wobbler: 15,75

Coco Thai: 15,25

Stora Örebro: 12,25

Rosalis: 11,75

Vardagsrummet: 10,50