Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoten allt grövre mot akutens personal

En spark i magen, en aggressiv kommentar. Hot och våld från patienter är vardag för akutens personal. Samtidigt som de räddar liv tvingas de hantera våldsamma personer.

Annons
På akutmottagningen är hot inte ovanligt. Cheferna Liselott Agerhall och Marléne Kerber arbetar för att stödja anställda som blivit utsatta.

Marléne Kerber har många år bakom sig på akutmottagningen – först som undersköterska, sedan sjuksköterska, nu chef. Hon minns händelsen som om den skedde i går:

– Det är 17 år sedan och jag var höggravid. Jag blev sparkad i magen. Patienten gjorde det på grund av sin sjukdom, berättar hon.

Allt gick bra med barnet i magen och Marléne Kerber tycker egentligen inte att det som hände är så mycket att orda om.

– Det är många gånger också som man inte anmält. Glasögon som flugit av och sådant, berättar hon.

Sedan ett år tillbaka har kliniken satt sin nolltolerans mot hot och våld på pränt och meddelar patienterna via en tv-skärm vad som gäller.

Nu ska allt anmälas. Som chef är Marléne Kerber ansvarig för avvikelserapporteringen. Hon noterar fall av hot och våld i ett speciellt datasystem.

– Jag tycker att det är jättebra att vi skärpt detta. Det är en signal till våra anställda att arbetsgivaren står bakom dem, säger hon.

Nolltolerans mot hot och våld är inte enbart en arbetsmiljöfråga, utan handlar också om patienternas och deras anhörigas trygghet, menar hon.

Akutmottagningen ska vara en lugn miljö. Det är i alla fall målet, men än så länge är det ganska långt dit.

När Marléne Kerber går igenom antalet hot i databasen handlar det om mellan tre och fyra stycken i veckan.

Rent fysiskt våld är betydligt ovanligare. Cirka ett fall per år handlar det om då, och den siffran har varit konstant de senaste åren.

– Men karaktären på hoten har ändrats. I dag är det så mycket blandmissbruk som påverkar. Hoten är grövre. Så var det inte riktigt tidigare, säger Marléne Kerber.

Hon ger exempel på de värsta tillmälena. Personalen blir kallade ord som hora, luder och rasist. ”Jag vet var du bor” är ett annat exempel på ett grovt hot som förekommer ibland.

Berusade, narkotikapåverkade eller psykiskt sjuka människor som tappat verklighetsuppfattningen – akutens personal är skyldiga att ta hand om alla som skadat sig fysiskt, även om personerna är aggressiva.

Många stökigheter kan undvikas genom att bemöta patienterna på rätt sätt. Akutens personal får gå kurser i bemötande, men också i självförsvar.

Marléne Kerber och hennes kollega Liselotte Agerhall visar ändå stor förståelse för de aggressiva patienterna.

Många blir sådana på grund av sin sjukdom, men det är inte bara missbrukare och psykiskt sjuka som hotar och slåss på akuten.

En del av de aggressiva är anhöriga som har svårt att ta besked där de hänvisas vidare eller ombeds att vänta.

– Alla som har barn vet hur orolig man kan bli om ens barn är sjukt, säger Marléne Kerber.

Personalen har en nyckelroll i arbetet att skapa en trygg och säker miljö på akuten, men utformningen av lokalerna är också viktiga.

I våras startade bygget av den nya akutmottagningen för barn. Den är ett steg i arbetet mot en tryggare akutmottagning.

Nu behöver inte barnen och deras anhöriga blandas med de vuxna som söker akut.

Sedan 12 år tillbaka har akutmottagningen fönsterglas och dörrar som är förstärkta.

Det finns också kameror som övervakar entrén och väntrummet.

– Det är en trygghet för oss på flera sätt, säger Marléne Kerber.

Dels ger kamerorna personalen möjlighet att se vem det är som söker. Om personen verkar påverkad eller aggressiv kan personalen förbereda sig bättre innan mottagningens sluss öppnas. Dels ger kamerorna möjlighet att se hur patienterna i väntrummet mår.

Förutom det förstärkta glaset och kamerorna har personalen larm, både personlarm som de bär på sig och larmknapp på väggen.

Snart ska en upprustning av akutens lokaler sätta i gång. Entrén med slussen ska byggas om, likaså väntrummet och några av undersökningsrummen, men akuten som helhet blir kvar i de gamla lokalerna.

– Om vi fick önska skulle vi ärligt talat behöva nya lokaler. Antalet besökare har vuxit så mycket att vi har blivit trångbodda, säger Marléne Kerber.

I dag tar akuten på USÖ emot rekordmånga patienter, 52 000 per år.

LÄS OCKSÅ: Polis och väktare tillkallade 60 gånger

Nytt väntar. Akutens lokaler är gamla och slitna. Snart börjar renoveringen.
Annons