Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotet kommer uppifrån

Se upp när du går på trottoaren – både bildligt och bokstavligt talat.
Nu när det är milt ute kan istappar och snö rasa ned i stora sjok från taken. Det handlar om livsfarliga lass. Fastighetsägare har inte åtgärdat problemet i tid. De ställer ut bockar och skyltar, men det fritar dem inte från ansvar. Och var ska folk gå?

– Både töväder och värme från husen gör att snötäcket smälter underifrån. Det får inget grepp utan är det en liten lutning på taket kan det ge sig av, säger meteorologen Elin Torstensson på SMHI.

Ulrika Medin från Örebro vet hur det känns att få ett snöras i huvudet.

– Det är visserligen sju år sedan jag fick en snöklump i huvudet från tredje våningen, men jag har men av det än i dag.

Som whiplash

– Läkaren förklarade för mig att det blev som en whiplashskada, fast uppifrån.

Det var ingen stor mängd snö eller isklumpar som landade på Ulrikas huvud, ändå tvingades hon sjukskriva sig.

– Snön kom med en väldig fart från taket, men vi skrattade åt det då. Först efter en halvtimme fick jag ont i huvudet och efter helgen uppsökte jag vårdcentralen. Jag blev nästan stum i nacken och axlarna.

I dag har Ulrika Medin värk i nacken när det blåser och när hon ska hänga upp tung tvätt på tork, till exempel lakan.

– Bäst mår jag på sommaren om det är varmt och skönt. Värme hjälper.

Långa omvägar

Ser hon snö och is som hänger halvvägs utanför fastigheterna tar hon långa omvägar. Ulrika vet vad som kan hända och tar inga onödiga risker.

– Jag glömmer mig också och har inte alltid uppsikten uppåt. Men där jag bor sköter Öbo takskottningen bra, berömmer hon.