Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovrätten avgör diskrimineringsärende

Hovrätten ska avgöra om Skarets Fastigheter i sin hyressättning har diskriminerat en flyktingfamilj. Den 18 februari faller domen.

År 2006 framkom det att fastighetsbolaget tog olika hyror för olika hyresgäster. Bland annat betalade en flyktingfamilj 4000 kronor mer i månadshyra än sin svenska granne, trots likvärdiga lägenheter. Fastighetsbolagets motivering var att det "generellt är dyrare med invandrare" som hyresgäster, framför allt stora familjer.

Hyresnämnden tvingade bolaget att sänka månadshyran i lägenheten med 3340 kronor. DO stämde bolaget för diskriminering på grund av etnisk tillhörighet. Tingsrätten ansåg att diskrimineringslagen inte var tillämplig i detta fall. Gruppen invandrare som sådan kunde inte räknas som en etnisk minoritet. En dom som DO överklagade.

– Det är en orimlig tolkning av lagen om förbud mot diskriminering som tingsrätten har gjort. Gör Hovrätten samma tolkning så lyfter vi sannolikt det här ärendet en instans upp, säger DO:s jurist Ulrika Dietersson efter torsdagens förhandlingar i Hovrätten.

Hovrätten ska först avgöra om lagen är tillämplig. Är den det ska rätten ta ställning till om diskriminering förekommit och om skadestånd ska betalas.