Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovrätten sänkte straff för spritförsäljare

Den affärsidkare i Lindesberg som fälldes för att ha sålt sprit och tobak till minderåriga har fått sin dom mildrad av hovrätten.

Den 52-årige mannen dömdes till sju månaders fängelse av Örebro tingsrätt. Göta hovrätt anser att villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst är ett lämpligare straff.

Visserligen skriver hovrätten att de brott han gjort sig skyldig till motsvarar fyra månader i fängelse. Men eftersom butiksinnehavaren är ostraffad och lever under ordnade förhållanden mildras domen.

Risken är liten att han kommer att göra nya brott, enligt hovrätten.

Mannen sålde både alkohol och tobak till bland annat minderåriga. En yngling berättade vid rättegången i tingsrätten om att han köpt tio flaskor sprit inför en fest. Totalt tros 52-åringen ha sålt runt 75 liter sprit.

Försäljningen skedde under 2007 och fram till 28 september 2008, då butiken stängdes efter en husrannsakan av polisen. Vid tillslaget hittades 80 liter sprit, över 400 cigarettaskar och 335 paket tobak i butiken.

Göta hovrätt friar 52-åringen från en stor del av åtalet angående försäljningen av tobak. Det han sålde under perioden 1 januari 2007 – 16 augusti samma år hann preskriberas innan åklagaren lämnade in sin stämningsansökan till tingsrätten.