Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Humanister sätt människan i centrum

Med glädje vill vi vända oss till personer som av någon anledning tvivlar och har frågeställningar om varför just de hamnat i en religiös krets. Humanisterna Örebro är en förening med aktiva medlemmar som värnar om och försvarar människovärden baserad på sekulär humanism. Vi erbjuder vår tid, aktivism och kunskap i våra stödjandeverksamheter för att vara en sekulär och opartisk röst för utbyte av kunskap om livsåskådning för medborgarna i vårt samhälle.

Humanisterna Örebro arbetar för att främja en livsåskådning baserad på humanism som filosofi. Föreningen är till för alla Örebro läns medborgare. Du är välkommen att bli medlem hos oss och engagera dig i dina sekulära hjärtefrågor som ger mening för människorna. Förutom aktivism har vi ett ansvar att tillsammans arbeta och agera för att stärka en bred grund för ett samhälle där människor har rätt till sin egen livsåskådning så länge den inte skadar andras levnadssätt.

Vi är realistiska, lever i nuet och gör allt för att skapa förutsättningar anpassade för denna jord.

Vi finns för ungdomar och vuxna som har behov av att prata om värderingar och livsperspektiv utan påverkan av specifika religiösa läror. Eftersom vår livsåskådning är sekulär humanism innebär det att vårt fokus är på dig och ditt liv som människa, nu och i framtiden, utan att blanda in olika tron på gudar eller önskemål om liv efter döden. Vi är realistiska, lever i nuet och gör allt för att skapa förutsättningar anpassade för denna jord.

Vi humanister har ett fredligt, humant och sekulärt synssätt på livet, barnperspektivet och de mänskliga rättigheter som FN har deklarerat är vägledande för vårt arbete. Naturvetenskapen ger oss pålitlig och beprövad kunskap som kan användas för att utveckla rättvisa samhällsfunktioner.

Humanisterna Örebro strävar efter dialog och samarbete med hela länets medborgare, föreningar och organisationer. Vi blir stolta och glada om den som är intresserad av samtal om livsåskådningar tar initiativ för kontakt precis som vi gör nu.

Även konfirmationer för ungdomar sker på sommarloven på ett par orter i landet.

Förbundet Humanisterna som riksorganisation i Sverige utför varierade verksamheter i hela landet. Vi har cirka 4800 medlemmar och en styrelse som väljs vartannat år. Vi ger ut Humanisten som är en medlemstidning fylld av kunskap, information och åsikter från våra medlemmar. Tidningen ges ut fyra gånger per år. Dessutom utbildas officianter för att leda ceremoniservice för privatpersoner som önskar sekulära högtider som barnvälkomnade, vigsel och begravning. Även konfirmationer för ungdomar sker på sommarloven på ett par orter i landet. Humanistisk medmänniska är en öppen telefonlinje 010-551 5590 för allmänheten som behöver samtal och rådgivning om ett sekulärt alternativ vid krissituationer som sorg, sjukdom eller annat i livet.

Vi sekulära humanister i Örebro län arbetar bland annat med dessa aktiviteter:

►Skolverksamhet: En humanist föreläser om diverse teman som yttrandefrihet och religionsfrihet, på grund- och gymnasieskolor.

►Opinionsbildning: Vi skapar debatter genom att bjuda in föreläsare till workshops, deltar i olika evenemang i länet och vi skriver i dagstidningar.

►Humanistpub: Återkommande träffar då vi umgås och diskuterar livsåskådningar (i pandemitider digitalt).

Avslutningsvis säger vi varmt välkomna till alla blivande humanister och ex-troende för ett gott samarbete nu och i framtiden.

Shilan Hasan

styrelseledamot i Humanisterna Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel