Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Humor - tack det behöver vi

Örebros forna rykte som stand–upens mest energirika stad utanför tullarna ges chansen att återupprättas med arrangören Augin Damars Comedy Club under anrika A–salens stolta tak i Gamla Folkets Hus. Vi har en del att ta igen sen 90–talet, då Thomas Oredsson gav oss skrattfestival och ölpubarna kokade av gästande artister, bubbel och skratt. Sen dess har det varit rätt stilla och tyst med en ojämn närvaro av både världsartister och förbipasserande lokala underhållare, mestadels i arrangemang av nationella arrangörer. Men ingen fast scen på många år.

Så det är med viss förväntan jag ställer mig i den långa (!) kön på Järnvägsgatan och traskar marmortrapporna upp till A–salens läktare. Kvällens laguppställning bådar gott och publiken är artig, uppsluppen och skrattar på rätt ställen.

Dominik Hentzel ger prov på en underbar expressivitet trots mikrofon och sladdar; den upprörde parfymförsäljaren och hans chef kan bli en klassiker. Ur den inledande uppvärmningen av Ahlbeck och Henzel frigör sig en krasslig men rutinerat peppad Magnus Betnér i jeans och urtvättad T–tröja som verkar tagna från pojkrummet.

Han är en enfant terrible som under åren visat prov på viss omdömeslöshet i sin vilja att uppröra, det har mördats och kastrerats, men här och nu är han härligt avspänd och förberedd utan att låta oss ana det. Allt strömmar så lätt och snabbt. Det är fyndigt och klokt (även om Betnér säkert inte gillar ordet). I dialog med sig själv som skrikig Sverigedemokrat vinner han poänger, det är nyanserat och riktigt roligt om hästköttsskandaler, betygshets, 5:2-dieten, som får konkurrens av hans 19:1-diet på cigg, och att Netflix beskriver alla filmer, inklusive Den sista färden och Titanic, med orden ”det går lite snett”.

Allt är över innan jag hinner titta på klockan – ett mycket gott tecken – platsen funkar och publiken kommer. Tack Augin Damar för att du vågat starta Örebro Comedy Club, det här behöver vi!