Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Humoristisk och härlig mysrysare

Suzanne MortensenEn häxa sitter barnvaktB Wahlströms

Från 6 år. Barnlitteraturen är full av barnflickor, nannys, hembiträden, hushållerskor och pigor. Kvinnor som på olika sätt sätter sin prägel på berättelsen. Vem minns inte Alva i Madicken, fröken Bock som Karlsson på taket irriterade eller Mary Poppins – den fantastiska och barska barnflickan som Pamela L Travers skrev om i en handfull böcker. En annan mer okänd men inte desto mindre spännande karaktär är barnvakten. Ofta är han/hon okänd för barnet som ska passas och därför uppstår ett speciellt förhållande mellan dem.

För Danne blir mötet med Maja Stormhatt något av en chock. Hans föräldrar har bokat en barnvakt. Det visar sig dock vara en häxa. Kvinnan är svartklädd, har en stor svart hatt och en vårta på kinden. Danne blir först rädd men det visar sig snart att Maja är en utmärkt kompis som vet hur en vanlig fredagskväll kan fyllas med spännande äventyr. På Majas flygande kvast ger de sig iväg och snart stöter de på ett gäng av Majas fiender – riktigt elaka häxor.

”En häxa sitter barnvakt” av Susanne Mortensen är den första boken i en serie om Maja Stormhatt. Boken är välskriven, har ett vardagligt språk och lever högt på sin humor. Den bygger mycket på det faktum att Majas värld är så olik den Danne är van vid. Hon kan faktiskt trolla och gillar inte skumbananer och kolor utan föredrar torkade skalbaggar som knastrar härligt mellan tänderna.

Det här är en typisk mysrysare som med sin humor, spänning och övernaturliga element borde locka läsare av båda könen.