Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hunden nosar upp metaller djupt i marken

Hundar blir en viktig resurs i sökandet efter mineraler och metaller i marken. I ett gränsöverskridande projekt jobbar Hundcapus i Hällefors med Bergsskolan i Filipstad för att utveckla idén.

- Vi kopplar samman spetskompetens inom olika områden. En unik mix där vi på Bergsskolan har kunskap om geologi och malmgeologi och Hundcampus är experter på hundar, säger professor Rob Hellingwerf som tillsammans med Lennart Wetterholm på Hundcampus leder projektet att utbilda speciella mineralhundar.

Projektet har stöd från Leader Bergslagen och målet är att utveckla metoder där hunden har till uppgift att söka metaller och mineraler ute i fält. 

- Hunden kan göra mycket mer än vi tror, säger Lennart Wetterholm och beskriver den arbetsmetod som hundcampus jobbar med.

Hundens nos är ständigt påkopplad. För människan gäller det att dra nytta av hundens kapacitet. Genom träning och olika försök har Wetterholm och hans kollegor kunnat konstatera att hundar kan lära sig urskilja dofter med otrolig precision även om en mängd störningar finns i omgivnigen, som andra dofter.

- Det är extremt viktigt hur inlärningen sker och att man bygger upp en bra relation. Hunden ska tycka arbetet är roligt och förstå vad som ska göras. I dag kan vi på bara några sekunder lära hunden en ny doft, säger Lennart Wetterholm.

Projektet startade i mars 2014, men redan innan hade kontakter knutits mellan Bergsskolan och Hundcampus. Enligt Rob Hellingwerf är sökandet efter mineraler en viktig framtidsfråga då efterfrågan och behovet kommer att vara mycket stort.

- Hundarna gör att vi inte behöver gräva eller borra i samma utsträckning, säger Hollingwerf.

Intresset för projektet är enligt projektledarna stort både på lokal och nationell nivå, inom forskning men också bland branschorganisationer och enskilda företag i fråga om prospektering efter bland annat wollastonit och sällsynta jordartsmetaller.

En utveckling av projektet är att undersöka hur djupt i marken mineraler kan ligga och ändå kunna nosas fram av hunden.