Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundsprej kan ävenstoppa våldtäktsmän

... fast det är inget försäljningsställena rekommenderar för det ändamålet

Annons

Hur mycket våld får man som tjej använda för att stoppa en våldtäktsman? Man får inte skaffa tårgas- eller pepparspray, som klassas som vapen.

Men att försvara sig med en sprej som säljs i djuraffärer för att stoppa hundslagsmål, men svider rejält i ögonen även på människor, borde vara OK, säger polisens presstalesman Torbjörn Carlsson.

Karlskoga-Kuriren har testat sprejen, och den var definitivt effektiv även på en mänsklig försöksperson.

Det är festivaltider och mycket folk i rörelse. Även om Karlskoga varit ganska förskonat från kvinnoöverfall på senare tid så är många tjejer rädda för att vara ute ensamma på kvällar och nätter.

Hur kan och får man som tjej beväpna sig för att kunna försvara sig om man blir överfallen?

Den frågan ställer vi till polisens presstalesman Torbjörn Carlsson.

– Alla har rätt till nödvärn, men våldet får inte vara kraftigare än nöden kräver. Men blir man

utsatt för ett våldtäktsförsök så är det ett så grovt brott att man kan ha rätt att använda rätt kraftigt våld, säger Torbjörn Carlsson.

– En pepparburk kan rekommenderas. Det är effektivt att kasta mot angriparen. Sen ska man gapa, skrika och larma. Det finns personliga handlarm som man kan köpa billigt, som är väldigt effektiva.

– Däremot avråder jag från att man beväpnar sig med knivar eller stickvapen i förebyggande syfte. Det brukar inte sluta speciellt bra.

Sprejen ”Dog Defense” som säljs i djuraffärer för att hålla ilskna hundar på avstånd och avstyra hundslagsmål, har Torbjörn Carlsson inte hört talas om.

Men enligt obekräftade uppgifter fungerar den även som självförsvarssprej.

Kuriren köpte en burk för att testa sprejen på en manlig anställd på redaktionen.

Vi sprutade en dusch av sprejen i ansiktet på försökskaninen från en meters avstånd. Sprejen, som huvudsakligen bygger på etanol och menthol, visade sig riktigt effektiv.

Precis som det står i reklamen att den orsakar kraftig irritation i slemhinnor som ögon och nos på hundar, började det efter tio-femton sekunder svida kraftigt i ögonen och bränna i huden kring ögonen på försökspersonen Ricard.

– En angripare skulle säkert avbryta sin attack om han fick den här behandlingen, sade Ricard innan han famlade iväg för att tvätta bort den svidande sprejen från ögon och hud.

– Om medlet säljs öppet i djuraffärer så förutsätter jag att det är godkänt. Då får och kan man naturligtvis använda den även till självförsvar, säger Torbjörn Carlsson.

Personal Karlskoga-Kuriren pratat med i djuraffärer säger sig känna till att sprejen är effektiv även till självförsvar men uttalar sig försiktigt eftersom ingen säger sig veta säkert om det är tillåtet att använda den mot människor.