Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur fungerar Sverige i krisens skugga?

Medborgarna har rätt att av politiker begära långsiktighet. Ledstjärnan ska vara att verka för landets bästa. Bästa välfärd och trygghet ska skapas på lång sikt. Tyvärr går det snett när spelet om makt gör att politikens huvuduppdrag skyms.

Några exempel:

I skuggan av coronapandemin avslöjas en systematiskt nedmonterad krisberedskap.

1970 hade Sverige 115 sjukhus med akutmottagning

2020 har vi 71.

1990 hade Sverige 50 mobila fältsjukhus med 10000 akuta vårdplatser

2020 har vi 2 fältsjukhus med 96 vårdplatser.

1993 hade Sverige 4300 respiratorer, 2018 hade vi 570.

2020 har Sverige 5,8 intensivvårdsplatser per 100 000 medborgare. Bland de lägsta siffrorna inom OECD. Mindre än en femtedel av Tysklands.

Samtidigt badar vi i värdegrundsdokument och skattefinansierad forskning med genusperspektiv, ibland i form av ”hets mot oliktänkande” i klimatfrågor. Men vi saknar respiratorer. Det är uppenbarligen inte brist på pengar som är förklaringen.

I själva verket skulle för äldreboenden redan vid årsskiftet ha behövts myndighetsstyrda, tydliga och snabba skyddsåtgärder baserat på "lag i krisläge”.

Smittspridningen på äldreboenden uppges av Folkhälsomyndigheten (FHM) som ursäkt för att dödstalen i Sverige ligger högre än i Norge och Finland. Alla från statsministern, socialministern och ledningen för FHM duckar och tar inte på sig ansvaret. ”Det är allas ansvar” hörs ofta vilket innebär att ingen ansvarar. I själva verket skulle för äldreboenden redan vid årsskiftet ha behövts myndighetsstyrda, tydliga och snabba skyddsåtgärder baserat på ”lag i krisläge”.

I stället genomfördes som första åtgärd ett tomt slag i luften i form av en enkät för att klarlägga läget i mitten på april, mer än 3 månader för sent och när alla redan visste att krisen var ett faktum. 100 tals miljarder spenderas nu i rask takt i många olika krispaket. Äldreomsorgen kom sist i den kön också. Där saknas medel för basala vårdbehov, för exempelvis livräddande, mobila syrgasgeneratorer på drabbade äldreboenden. Kostnaden är bara en spottstyver i jämförelse med krispaketen, men skulle kunna rädda många liv.

Orsaken bakom de skandalöst höga dödstalen i Sverige är inte ett plötsligt uppkommet problem, utan ett resultat av decenniers systematiska nedrustning och försummelse av äldrevården

Vem för de drabbades talan? I varje fall inte de politiker och myndighetspersoner som vi varje dag ser i TV-rutan. Covid-19-sjuka gamla får morfin i stället för syrgas. Våra äldreboenden har därmed blivit våra moderna tiders ättestupa. Ålder och erfarenhet ter sig som en belastning i dag i Sverige.

Orsaken bakom de skandalöst höga dödstalen i Sverige är inte ett plötsligt uppkommet problem, utan ett resultat av decenniers systematiska nedrustning och försummelse av äldrevården.

Våra gamla har hamnat i välfärdens strykklass. Det ter sig som ett medvetet eller i bästa fall aningslöst val från våra politiker. Svenska politiker av olika partifärg som är eller har varit i styrande, är ansvariga för de missförhållanden som beskrivits. Någonting måste vara fundamentalt fel!

Många miljarder spenderas på meningslös plakatpolitik med klimatförtecken, medan covid-19-sjuka åldringar bara får palliativ vård.

... tyvärr kommer det att ta lika lång tid innan skadan är reparerad, som det tog att åstadkomma den.

En snabb upprustning i mångmiljardsklass av äldrevård och äldreboenden är helt nödvändig för att trygga välfärden för de som har byggt landet och som nu utgör huvuddelen av riskgruppen i covid-19-pandemin. 12:e maj hör vi på nyheterna att regeringen brutalt väckts ur sin Törnrosasömn och 2 miljarder anslås för åtgärder inom äldrevården. Det är bra, men tyvärr kommer det att ta lika lång tid innan skadan är reparerad, som det tog att åstadkomma den.

Flödena av skattemedel in i svarta ”plakatpolitikhål” måste nu brutalt stoppas. Det är allvar nu! En snabbt växande andel av åldringar i valmanskåren är beredda att göra revolt för att nå dramatiska förbättringar.

Mats Kälvemark

fri debattör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel